Мањак „бетонирао“ станоградњу

355027_1
БАЊАЛУКА │ Република Српска у овој години биљежи пад у области станоградње, чему је у највећој мјери допринијела слаба куповна моћ становништва, па је тако евидентан велики број непродатих станова, поручују из Привредне коморе РС.

Ипак, они напомињу да, генерално говорећи, високоградња у РС биљежи раст, захваљујући прије свега великим инфраструктурним пројектима, попут изградње аутопута од Добоја до Бањалуке.

Да је евидентан пад у области станоградње, потврђују и најновији подаци Завода за статистику Републике Српске, према којима је број предвиђених станова за градњу у другом тромјесечју ове године у односу на исти период претходне године мањи за 12,1 одсто, док је у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у 2014. години мањи за чак 20,9 одсто.

„Број издатих грађевинских дозвола за градњу у другом тромјесечју ове године у односу на просјечан број издатих грађевинских дозвола у 2014. години мањи је за 13,2 одсто, док је у односу на друго тромјесечје претходне године мањи за 13,4 одсто“, навели су из Завода за статистику РС.

Из Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС казали су да се велики број станова налази на залихама, чему је допринијела слаба куповна моћ становништва, па је самим тим издат и мањи број грађевинских дозвола у области станоградње, али и смањен број предвиђених станова за изградњу.

Према њиховим ријечима, повећање производње у сектору грађевинарства могуће је реализацијом већих инфраструктурних пројеката.

„Неопходно је повећати велике инвестиције. Све је везано за стање у привреди, тако би јачање привреде утицало и на потражњу, а укупно подизање стандарда и јачање куповне моћи становништва довело би до повећања тражње стамбених јединица“, рекли су из Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да је станоградња један врло добар индикатор ситуације у економији и буџетима грађана.

„Постоји природна потреба за новим становима, пошто се породице дијеле, одвајају се млади и желе успоставити властити живот и потражња за становима ако се посматра у апсолутном износу је релативно стабилна“, рекао је Павловић. Према његовим ријечима, економска ситуација која се погоршава чини да се с једне стране домаћинства покушавају уклопити у своје кућне буџете, док су услови које имају незапослени млади људи такви да нису кредитно способни.

„Када узмете податке о дужини чекања на посао и томе да велики број младих људи има више од 30 година, а нема ни дана радног стажа у радној књижици, онда видите да смо дошли у ситуацију да ће та криза станоградње, односно изградње нових станова бити и даље под великим притиском врло ниских буџета“, сматра овај економски аналитичар.

Он је нагласио да је ситуација таква да чак и банкарски сектор код нас почиње да смањује своје камате за кредите и да се спушта према нивоу ниских камата код кредита Инвестиционо-развојне банке РС, управо јер нема потражње.

„Потражње нема јер нема новог запошљавања, а и они који су запослени су несигурни да узму кредит, јер не знају колико ће пословна клима и амбијент омогућити да имају стабилан посао“, казао је Павловић. Он је закључио да су, када се све то погледа, поражавајући подаци о нивоу пада станоградње, без обзира на то што су цијене станоградње у неким дијеловима БиХ или РС тако ниске, да се негђе и испод цијене производње.

„Али неко ко је то направио, те станове, сада покушава да их се ријеши, како би можда започео неки други бизнис“, истиче Павловић.

Независне новине