Међународни суд правде одбио захтјев за ревизију пресуде против Србије

ХАГ │ Међународни суд правде у Хагу одбио је захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије, потврдио је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

Човић је новинарима у Мостару рекао да су о томе институције БиХ обавијештене писмом из Хага.

„Суд је прописно размотрио мишљења чланова Предсједништва БиХ и суд сматра да садржај писама показује како надлежна тијела нису донијела никакву одлуку у име БиХ као државе у погледу захтјева за покретање ревизије пресуде од 26. фебруара 2007. године. Стога се не може ништа предузети по ревизији пресуде“, појаснио је Човић.

Он је такву одлуку прокоментарисао ријечима „да смо данас тамо гдје смо били на почетку“. „Жао ми је што смо се опет поиграли са БиХ и показали да тај систем не функционише. Жао ми је што је дошло до овакве ситуације. Углед БиХ смо увелико ослабили“, истакао је Човић.

Независне преносе и садржај писма које су из суда у Хагу добили чланови Предсједништва БиХ, а које им је упутио регистрар МСП Филип Куверер.

„Суд је прописно размотрио мишљења чланова Предсједништва, која су изнијели у својим писмима. Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донијела надлежна тијела, у име БиХ као државе, у погледу захтјева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примјене Конвенције о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида БиХ против Србије. Стога, не може се ништа предузети у вези документа под називом ‘Апликација за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примјене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида“, написао је Куверер, регистар Суда.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак заказали су за данас ванредну конференцију за медије на којој ће тема бити ревизија пресуде.

Конференција за медије биће одржана у кабинету члана Предсједништва БиХ из реда српског народа у Бањој Луци у 16 сати.

Конференцију за новинаре одржаће и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, у 17 часова у Сарајеву.

Независне