Мектић: Омерагић величао ИСИЛ, више особа на саслушању

mektic

САРАЈЕВО l Изузето је доста документације која доказује да је Енес Омерагић имао доста литературе, забиљешки, дневника гдје је величао ИСИЛ. Ради се о радикализованој особи, мада се прича да је био нарокоман, али И то ће се утврдити. Он је планирао И извршио без умишљаја кривично дијело тероризма.

Рекао је ово данас на ванредној прес конференцији министар безбједности БиХ Драган Мектић

Он је рекао да је Енес Омерагић извео смишљени терористички акт, али да није био у евиденцији служби безбједности, те да се једино помињало да му је један рођак био у редовима ИД у Сирији.

„Он је још прије двије године ушао у конфликт са оцем И братом због свог радикализма. Са аутоматском пушком он је изашао из куће И кренуо да убија, кренуо да изврши терористички акт“, рекао је Мектић.

„Не могу да кажем да ли је та акција шире планирана. Више особа је приведено И саслушано, породице извршиоца кривичног дијела, од зета се још узимају изјаве. Не знам колико ће то трајати. Мора да се ради цијелу ноћ“, рекао је он.

Посебно огорчење Мектић је изразио јер су службе безбједности оклијевале да дају квалификацију кривичног дијела тероризма.

„У посљедњем терористичком нападу у БиХ поново се показала наша некоординација код саме квалификације кривичног дијела што је предуслов да се справно реагује. Појавиле су се информације да ли је то тероризам или убиство иако је било довољно индиција да се ради о терористичком акту, опет су безбједносне агенције свака на свој начин тумачиле о чему се ради. И тако све док државни тужилац није рекао да се ради о тероризму. Тек тада су прекинута наглабања па чак и високих плицијских функционера“, рекао је Мектић.

Он је додао да је недопустиво да у БиХ имамо подручја на којима не функционише правна држава, гдје је успостављен други поредак И из којих долази радикални исламизам И тероризам.

„Морамо наћи начина да тамо доведемо правну државу. Тамо мора бити полиција И силом, ако не може другачије, онемогућити њихово дјеловање“, рекао је Мектић.

Мектић је рекао да је у Француској са великим бројем високих полицијских службеника разговарао о везама између Балкана И Француске када је у питању кријумчарење оружја.

„Готово сво илегално оружје у Француску стиже са Западног Балкана. Договорили смо да ћемо формирати мрежу експерата која ће заједно са тужиоцима радити на пресјецању тих оргнанизованих кримилних канала“, рекао је он.

Мектић је рекао да ће бити донесен план мјера за ефикасније дјеловање у борби против тероризма.

„Треба да се изради нацрт закона о борби против тероризма у којем ће полиција И безбједносне агенције добити већа овлаштења. Вјерујем да тако можемо да имамо другачији алат И инструменте И ми И тужилаштво“, рекао је Мектић и додао да БиХ мора да уради закон какав има већи број европских земаља.

Рекао је да је БиХ након Зворника донијела нову Стратегију борбе против тероризма и да су сви оцијенили да је то добар документ.

„Али ми се не можемо бавити само репресивним мјерама, ми морамо открити и кључне мотиве. У Француској постоје тимови људи који се баве тим феноменом шта је мотив људи од 20 година да убијају“, рекао је Мектић.

Рекао је да треба више новца за те радње, јер је безбједностје скупа, а ми не можемо да пронађено линк радикалног портала него у помоћ зовемо хакере.

„Мени су се јавила два хакера која су исхаковали све податке о тим радикалним сајтовима. Наша обавјештајана служба мора ићи у корак са техником, мада се ту задире у људска права, али то није само питање за нас“, рекао је он. Мектић је рекао да БиХ у борби против тероризма мора да сарађује са свима, јер смо слаби И јер је наш интерес да имамо што више партнера ван БиХ.

„Једно вријеме сам говорио да имамо озбиљну радикализацију И да та радикализација води ка насилном екстремизму који се завршава терористичким дјелом. Али ово је превршило сваку мјеру“, рекао је Мектић.
Независне