Месо из БиХ прескупо за наше тржиште: Једемо “домаће” ћевапе од меса из Пољске

САРАЈЕВО │ У Босну и Херцеговину је прошле године увезено близу 71 хиљада тона меса и месних прерађевина у вриједности од 313,5 милиона KМ. Једемо “домаће” ћевапе од меса из Пољске јер је јефитиније. Извозна вриједност је знатно мања, а наше најзначајније тржиште је Турска.

“Kада увоз упоредимо с 2015. годином, закључујемо да смо мање количине меса и месних прерађевина платили 2,8 милиона KМ више у односу на прошлу годину. Овај податак нам говори да је у прошлој години увозна цијена меса увећана. Осим из Пољске, говеђе месо највише увозимо из Холандије и Аустрије, свињско из Њемачке, а прерађевине из Србије”, казала је за Kлиx.ба Амила Шехић, стручна сарадница у Сектору за макроекономски систем Вањскотрговинске коморе БиХ.

Укупна вриједност извезеног меса је 118,4 милиона KМ, што је мање за 30,3 милиона KМ у односу на 2015. годину. У ВТK наводе да је разлика једнака губитку који је настао због привремене забране пласмана нашег меса у Турску прошле године, гдје је меса и месних прерађевина извезено у укупној вриједности од 57,8 милиона KМ.

“Просјечна извозна цијена меса је била 7,20 KМ/Kг, а увозна цијена износи 4,42 KМ/Kг. Највише извозне вриједности су пласиране на тржиште Србије, Црне Горе и Македоније”, наводи Шехић.

Турска ове године тражи више меса него прошле године, у фебруару је дозвољен и транспорт меса копненим путем преко ЕУ, а сточари ово тржиште виде као једину шансу за спас домаће производње.

“Ријетки су месари који узимају домаће месо јер месо из Аргентине, Бразила или Пољске могу купити за марку. Међутим, прави месари и они који држе до имиџа знају да се од увозног меса не може направити, рецимо, добар ћевап. И у Европској унији би вољели да је месо јефтиније, а не да килограм кошта између 12 и 18 еура, али код њих се не може продавати аргентинско нити бразилско месо. Они то не једу, они такво месо извозе у земље као што је БиХ”, казао нам је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске.

Усорац истиче да БиХ има квалитетније месо од било које земље у ЕУ, али да ћемо, све док се тржиште не уреди, док границе остану отворене и док се не контролише увоз јефтиног меса, на бх. тржишту имати саламе и хреновке од 2 KМ и све више здравствених проблема.

Kликс