Ми какви јесмо у Нушићевом огледалу: Ансамбл из Београда извео „Сумњиво лице“

ТРЕБИЊЕ │ У Културном центру Требиње синоћ су представу „Сумњиво лице“, по тексту Бранислава Нушића, извели чланови позоришне трупе „Окрет“ из Београда.

Једно од најигранијих и најпознатијих дјела у историји српске комедиографије, у којем Нушић исмијава корумпираност и похлепност појединца и друштва, у извођењу петочланог ансамбла наишао је на одличан пријем требињске публике.

Млади глумац Марко Николић, који је играо среског капетана Јеротија, наводи да су презадовољни реакцијом публике у нашем граду, у којем су први пут наступили.

„Одговорност је велика кад играте овако велико, познато и врло играно дјело, морате да оправдате очекивања. Трудили смо се да не бјежимо много од изворног текста, остали смо вјерни епохи, а да бисмо комад прилагодили млађој публици, свели смо трајање представе на 70 минута и број ликова на седам, при чему двоје колега игра по два лика. Убацили смо и поједине филмске секвенце, што подиже атрактивност представе“, каже Николић за Радио Требиње.

На питање зашто се и након 130 година смијемо Нушићу и колико смо, као друштво, спремни да се промијенимо набоље, Николић истиче да се смијемо, у ствари, нама самима, јер смо ми у огледалу текстова чувеног комедиографа.

„И за још 130 година Нушић ће бити актуелан, што значи да се, као друштво, не мијењамо претјерано. Ово Нушићево огледало треба да нам послужи као опомена какви заправо јесмо“, сматра Николић.

Представа „Сумњиво лице“ у извођењу трупе „Окрет“ до сада је играна у Србији, Црној Гори и Мађарској, а у плану су даља гостовања у Републици Српској.

Ова трупа је формирана 2012. године, са циљем да својим представама младима приближи значајна дјела домаћих стваралаца. Главни пројекат трупе, коју чине и глумци: Марија Ћеранић, Никола Крнета, Данијела Танасковић и Милан Вранешевић је Театар лектире, који је почео сценском поставком дјела Јована Стерије Поповића, а настављено је комадом „Сумњиво лице“.

„Данашња дјеца мало читају, наша идеја била је да спојимо позориште и књижевност. Сумњиво лице играмо неких тридесетак пута, млада је представа, још зри, а Кир Јања је имала скоро 50 извођења. Свуда смо били јако лијепо примљени, и код најмлађе публике, ученика нижих разреда основних школа, која је најискренија. Остајемо досљедњи правцу српске класичне комедије, припремамо нову представу, не можемо још открити која је, али се надамо да ћемо на прољеће опет гостовати у Требињу“, рекао је Николић за Радио Требиње.

В.М.

Фото: Јован Видаковић