Мигранти ће можда остати у Србији

373716_1
БЕОГРАД │ Постоје изгледи да се део новца из фонда за Сирију уложи у то да се један број миграната задржи у Србији и Македонији.

То је рекао директор Центра за заштиту тражиоцима азила Радош Ђуровић за РТС, као и да се на пролеће може очекивати још већи број избеглица.

„Нажалост, постоје изгледи да то може да се деси. Све више смо сведоци да се они задржавају. Балкан дође као нека врста зоне која може да ублажи притисак и у којој ти људи могу да бораве“, рекао је Ђуровић.

Он је на тај начин реаговао на писање портала Еурацтив.цом да ће сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, биће коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо.

На питање да ли ће Србија тако нешто моћи да одбије, он је казао да се боји да је то јако тешко спроводиво у пракси.

„Људи долазе – Србија не може да их заустави, кријумчарење је све веће и просто не могу даље. Они бораве у Београду и другим местима, а то је само назнака да таква ситуација може да се увећа“, рекао је Ђуровић.

Ђуровић каже да не види како ће се Србија изборити са овим проблемом.

„С једне стране имамо Европу, а са друге Македонију. Иако Србија није у стању да прихвати ове људе, они ће се гомилати код нас“, каже Ђуровић.

Истиче да је у преговорима о решавању мигрантске кризе битно истаћи наше капацитете, а од сутрашње конференције о мигрантско кризи у Лондону не очекује решење.

Према његовим речима, треба очекивати веће рестрикције да би се мигрантска криза зауставила.

„Са друге стране, не очекујем да ће пролеће донети нешто добро. Током зиме у просеку 2.000 људи дневно уђе у Србију, замислите када буду бољи услови, све више ће људи долазити“, каже директор Центра за заштиту тражиоцима азила.

Б92