Михајловић: Желимо да градимо ауто-пут Београд – Сарајево

БЕОГРАД I Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић изјавила је да је Србија спремна за пројекат градње ауто-пута Београд-Сарајево, али да „унутар БиХ морају да се договоре о траси“.

Одговарајући на питање новинара који се конкретно радови могу очекивати након самита у Сарајеву, она је рекла да ће се свакако градити ауто-пут Ниш-Приштина, а да Србија жели да гради и ауто-пут Београд-Сарајево.

Она је додала да Србија ради и на повезивању са Бугарском и Грчком путним коридорима и пругама.

„За нас је јако важан тај железнички коридор од Грчке до Будимпеште. Наша позиција је централна и ми смо свесни да од таквог инфраструктурног повезивања зависи стабилност целог региона и на томе посвећемо радимо“, рекла је Михајловићева у београдском хотелу „Краун плаза“, где је отворила конференцију „Здраве жене Србије – превентивна медицина“.

Према њеним ријечима, пројектна документација за ауто-пут од Ниша до Мердара у дужини од 77 километара биће завршена до љета, а радови на изградњи би могли да почну веће сљедеће године.

„Завршава се пројектно-техничка документација током лета, што финансира европски Фонд за западни Балкан. Верујем да ће у Трсту ове године разговарати представници влада са ЕУ о начинима финансирања“, истакла је Михајловићева.

Она је додала и да ће Србија брзо завршити експропријацију земљишта.

„Ако се заврши документација половином ове године и ако уђемо у моделе финансирања градња би могла да почне наредне године“, рекла је Михајловићева.

РТРС