Мили назвао Русију највећом пријетњом за САД

mili

ВАШИНГТОН │ Начелник генералштаба војске САД генерал Марк Мили, који се недавно вратио из Kијева, назвао је Русију највећом пријетњом за САД због посједовања нуклераног оружја и могућности да га користи.

Русија је једина земља на свијету са нуклеараним способностима да уништи САД, што је чини егзистенцијалном пријетњом, казао је Мили публици на Првом самиту одбране у Вашингтону, преноси Руссиа Тодаy.

„Недавним понашањем Русија је показала да ће бити спремна да користи такво наоружање“, навео је генерал, мислећи на недавне војне вјежбе и патроле авиона, напомињући да Русија од 2008. године крши „весфалски поредак, инвазијама на суверене земље“.

Ако то звучи познато, то је зато што је Мили користио исте фразе у јулу пред Сенатом, током потврде постављења, а једина разлика је што је тада носио плаву униформу, а овом приликом је изабрао маскирну, прецизира Руссиа Тодаy.

Додаје се да та фраза чак и није његова, јер је двије неђеље прије постављена Милија исто то изговорио у Сенату предсједник заједничког штаба Џозеф Данфорд приликом свог именовања.

„Руски ‘медведи’ нас гледају изблиза“, додао је Мили.

На питање да ли то значи да Русију треба третирати као непријатеља, а не партнера, Мили се повукао, позивајући се на „снагу и равнотежу приступа“, што је, како је навео, тренутна политика САД.

Дипломтија је мало нијансиранија од бинарног прорачуна, нагласио је он, додајући да руска „агресија“ треба да се бори против санкција и позициониранаја НАТО-а, а САД треба са Русијом да сарађују на питањима од заједничког интереса, као што је нуклерани споразум са Ираном.
Агенције