Мило хоће да отме митрополију од СПЦ

Нови закон о верским заједницама омогућује влади у Подгорици да поставља црквене великодостојнике и одузме све манастире.

milo-dukanovic-amfilohije-radovic-foto-marina-lopicic-foto-ap-1440279756-724701

ПОДГОРИЦА l Црна Гора новим скандалозним законом жели да одвоји Митрополију црногорско-приморску од Патријаршије у Београду, али и да отме имовину Српске православне цркве стечену пре 1918. године!

Руска агенција Спутњик пренела је да је у Црној Гори припремљен нови закон о верским заједницама, по коме влада у Подгорици поставља највише црквене великодостојнике, дели имовину и коначно одваја Митрополију црногорско-приморску од Патријаршије у Београду. Нацрт предлога закона уперен је против Српске православне цркве јер члан 52 закона предвиђа да сви храмови и манастири изграђени пре 1918. пређу у власништво државе и да она може да их да на коришћење другим верским заједницама.

Сраман поступак

Такође, закон прописује да се без одобрења државе не могу бирати црквени поглавари јер члан 4 предвиђа да пре њиховог именовања верска заједница о томе на поверљив начин обавештава владу Црне Горе.
– Не знам како су Црногорци то замислили, не могу да обришу 100 година историје и Светог Саву, који је први поделио земљу на епархије и централизовао црквену управу. То би био потпуно антиканонски и сраман поступак, грађанско и црквено право нису исто и држава не треба да се меша у послове Цркве. Ако седиште верске заједнице сада мора бити у Црној Гори, да ли ће и Католичку цркву да одвоје од Ватикана? – пита се верски аналитичар Димитрије Калезић.

Током писања предлога закона нико из радне групе није контактирао с Митрополијом црногорско-приморском иако се на документу радило од 2011. године.

Питања без одговора

Занимљиво је да је премијер Црне Горе Мило Ðукановић лично заступао овакве новине у закону и образлагао их у телевизијским емисијама. Влада Црне Горе јуче нам није одговорила на упућена питања, а без одговора остали смо и од митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Бранимир Алексић, професор црквене историје
ЂУКАНОВИЋ НЕМА ВЛАСТ ЈЕДИНО НАД СПЦ

Једина установа над којом партија на власти у Црној Гори нема контролу јесте Српска православна црква и циљ је да и она буде у служби црногорског идеолошког пројекта. То је Ðукановић јавно рекао, то је у програму Демократске партије социјалиста, где се каже да Црква мора да буде у хармоничним односима с државним органима – сматра Бранимир Алексић, професор црквене историје на Богословији Светог Петра Цетињског.

Епископија
МИТРОПОЛИЈА ПОСТАЛА 1346. ГОДИНЕ

1219. основана Зетска епископија у Тивту
1346. Зетска епископија јеуздигнута до митрополије, каква је данас
Патријаршији у Београду припаја се 1920.
1991. Амфилохије Радовић постаје црногорски митрополит
Црногорска православна црква регистрована је 2000.
Седам парохија има у овој митрополији.
Курир