Mlada za brak previše mlada

332684_1
ARILJE | U selu Brekovu kod Arilja sprečeno venčanje sredovečnog muškarca i maloletnice. Policija vratila devojčicu roditeljima. Sledi krivična prijava.
Sredovečni Z. P. (34) iz sela Brekova i dalje će ostati neženja, jer su njegovu izabranicu, trinaestogodišnju devojčicu iz istog sela, kojom je nameravao da se oženi, policija i radnici Centra za socijalni rad iz Arilja vratili su roditeljima.
Neprirodna veza nije se svidela ocu budućeg mladoženje, pa je po savesti slučaj prijavio policiji u Arilju.
„Po dobijanju prijave, policija je obavestila Centar za socijalni rad i sa policijskom patrolom na lice mesta izašli su i naši socijalni radnici.
U kući Z. P. je zatečena maloletna ženska osoba, koja je istog dana vraćena roditeljima, a u zakonskoj proceduri znaće se šta su motivi ovog nesvakidašnjeg slučaja koji je izazvao pažnju javnosti“, kaže za “Novosti” Vukana Savović, direktorka Centra za socijalni rad u Arilju.
Prema priči meštana, devojčica je sredinom prošlog meseca rekla roditeljima da ide u posetu drugu, ali je završila u kući ljubavnika koji je navodno nameravao i da se njome oženi, sve dok otac nije rešio da ne bruka kuću i za snahu ima devojčicu.
U zabačenim selima ovog kraja ima mnogo neoženjenih momaka koji se radije odluče za brak sa udovicama i raspuštenicama, nikako sa devojčicama, pa će slučaj iz Brekova, ipak, rasvetljavati nadležni organi u skladu sa zakonom, a sredovečnom Z. P. verovatno sledi krivična prijava.

IMALI PO DVE ŽENE
Pre skoro 40 godina u ovom kraju bilo je sasvim drugačijih slučajeva. Još se, kažu, pamte imena ljudi iz nekih sela koji su imali po dve žene.
To se dešavalo kad je žena nerotkinja, pa je bez protivljenja pristajala da suprug u kuću dovede još jednu mlađu koja će roditi naslednika.
Pominje se i slučaj da je prva zakonita supruga čak išla da prosi mlađu ženu za muža, pa kad se rodilo dete, živeli su u slozi. Starija je vodila domaćinstvo, a mlađa je gajila decu.
Večernje novosti