Млађи од 14 година ускоро би улицама Ајове могли ићи наоружани

djeca oruzje

АЈОВА I Дјеца свих узраста у Ајови би ускоро могла да положе своје играчке оружје добију могућност да користе праве пиштоље, уколико ова иницијатива прође државни Представнички дом.

Ова мјера је одобрена у уторак а њом је омогућено дјеци од 14 или млађој мање да имају „пиштољ, револвер или муницију“ под надзором родитеља.

Она је сада на разматрању у државном Сенату.

„Нама не треба милиција састављена од дјеце“ изјавила је Кирстен Рунинг Маркварт, једна од демократа која се противи овој иницијативи у америчком Сенату.

Међутим, инициијативу су покренули републиканци односно сенатор Џејк Хигхфил који је рекао да је закон направљен због родитеља да би исправио „неправду у Ајови“ због закона којим се сада забрањује дјеци од 14 или млађој да рукују пиштољем.

Он је рекао да ц́е његова мјера регулисати законски употребу оружја од стране дјеце, а који не мора бити под родитељским надзором.

„Дозволите да науче у младости да је руковање пиштољем једна од најважнијих ствари коју морате знати“, рекао је Хигхфил за Вашингтон пост.

Родитељ би, истакао је он, морао бити стар најмање 21 годину и мораће да има „визуелни и вербални контакт“ са наоружаним дететом.

Овај закон изазвао је велику полемику чак и међу републиканцима па су се многи од њих противили његовом усвајању.
НН/курир.рс