ММФ: Смањити број запослених у јавном сектору

765-574-a356da4a3c49b58de3f2aee4434572fb

САРАЈЕВО │ Резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди рекао је да у оквиру новог аранжмана нису договарани буџетски резови, већ су се умјесто тога сагласили о ограничавању потрошње на плате и накнаде запослених у јавном сектору и постепеном смањењу великог броја запослених у јавном сектору.

„Реформе у јавном сектору подупријеће све ове мјере, као и дубоке фискалне реформе усмјерене на постизање веће ефикасности и транспарентности. ММФ и владе су се договориле да ће потрошња у наредних три до пет година расти споријим темпом у односу на економију што ће довести до смањења величине влада у односу на економију, а ослободиће ресурсе за приватни сектор“, рекао је Пароди.

Он је за данашњи „Глас Српске“ нагласио да визија коју дијеле јесте да приватни сектор преузме примат у генерисању раста, што је случај у већини земаља ЕУ.

Пароди је појаснио да власти имају за циљ смањити јавни дуг који је у БиХ крајем прошле године износио око 45 одсто БДП-а, кроз постепену фискалну консолидацију уз истовремено смањење величине администрације и унапређење квалитета владине потрошње.

Капитал