ММФ тражи ликвидацију Банке Српске

375047_1
БАЊАЛУКА │ Један од услова ММФ-а за одобрење новог кредита јесте ликвидација Банке Српске.

Влада Српске, према мојим изворима, нема начина ни могућности да Банку Српске одржи „у животу“, што отвара низ нових тешких проблема у финансијском сектору.

Потврђује то и податак да је Влада Српске сама себи дала још мјесец дана (до 09. марта) да ријеши питање Банке Српске, иако у томе нису успјели од новембра прошле године, када је уведена привремена управа у тој финансијској институцији.

Премијерка Жељка Цвијановић недавно је потврдила да ММФ тражи „рјешење питања проблематичних банака“, при том не прецизирајући које су то банке.

Уколико Банка Српске доживи судбину Бобар банке, пропашће 140 милиона КМ државних депозита. Од тога је 30 милиона КМ буџетских средстава.

Пропашће и 10 милиона „Електропреноса“ БиХ, као и 30 милиона капитала Банке, односно новац којим је Влада Републике Српске докапитализовала раније пропалу Балкан Инвестмент Банку и од ње створила такође пропалу Банку Српске.

штедња у Банци износи 30 милиона КМ, а добар дио тог новца намириће Агенција за осигурање депозита. Већ су поодавно припремили 65 милиона КМ потребних да исплате све депозитаре до висине од 50 хиљада КМ, на колико имају право по закону у случају пропасти неке од банака. За тих 65 милиона КМ биће оштећена БиХ.

И „Павловић банка“ је у великим проблемима, јер су, након избијања афере са „прањем новца“, из ње депозитари повукли 15 милиона КМ. То је велика сума за ову Банку, чија је актива око 200 милиона КМ, и питање је колико ће моћи санирати тај удар.

Стручне особе тврде да је ситуација изузетно тешка у цијелом овом сектору, све је додатно погоршано потпуно празним буџетом и да се Српска налази пред „најцрњим сценариом“, који подразумијева финансијски и економски колапс.
БНТВ