Морина ухапшен у Дубровнику, Тирана против изручења Србији

ДУБРОВНИК I На фудбалској утакмици Србија-Албанија у октобру 2014. у Београду избило је насиље након што се изнад терена појавио дрон са заставом на којој је била мапа „Велике Албаније“.

Фудбалски савез Албаније позива албанске власти да зауставе изручење из Хрватске Србији Исмаила Морину, осумњиченог да је управљао дроном са националистичким транспарентом изнад стадиона у Београду приликом утакмице Србија-Албанија, одигране у октобру 2014. године. Навијачи Албаније позвали на окупљање вечерас у Тирани.

Исмаил Морина, осумњичен за управљање летјелицом, ухапшен је у јуну у Хрватској на основу потјернице из Србије, а суд у Дубровнику је прошле недјеље одобрио изручење овог 35-годишњег Албанца Београду, наводи АП.

У саопштењу Фудбалски савез Албаније позива владу те земље да „интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морину Србији“.

Наводи се да је Фудбалски савез Албаније увјерио породицу Морина да ће наставити да се бори како би спријечио његово изручење.

„У потпуности смо посвећени томе да искористимо све институционалне и правне путеве“, наводи се у саопштењу.

АП наводи да су навијачи Албаније позвали на окупљање вечерас у Тирани како би се на тамошњу владу извршио притисак да се укључи у цео случај.

Наводи се да је Морина пореклом из подручја Кукеша на сјевероистоку Албаније, али да живи у Италији и редовно посјећује утакмице које у гостима игра албанска фудбалска репрезентација.

Његов брат Џеваир се пожалио телевизији Репорт да влада у Тирани не обраћа довољно пажње на случај његовог брата и казао да би Исмаилов живот био угрожен у Србији.

„Позивамо државу Албанију да интервенише и заустави изручење Србији. Ми бисмо, као породица, учинили нешто веома радикално што би све изненадило“, рекао је Џаваир не објаснивши на шта мисли.

РТС, Танјуг