Москва подржава отворену трговину

Русија подржава отворену трговину која се одвија по утврђеним правилима како би се подржао глобални приведни раст, а санкције против Москве су „прикривена форма“ протекционизма, рекао је руски предсједник Владимир Путин уочи самита Г20 у Њемачкој.“

„Увјерен сам да само отворена трговина и трговински односи засновани на досљедним нормама и стандардима могу да стимулишу раст глобалне економије и подрже прогресивни развој међудржавних односа“, написао је Путин у ауторском тексту за њемачки лист „Ханделсблат“.

Путин је рекао да протекционизам постаје све раширенији облик понашања.

„Једнострано уведене и политички мотивисане санкције у вези са инвестицијама, трговином и нарочито трансфером технологије постају његова прикривена форма“, оцијенио је руски предсједник.

Он је додао да Москва сматра да такве санкције немају перспективу и да су у супротности са принципима Г20 када је ријеч о интеракцији интереса свих земаља у свијету.

Путин је напоменуо да је успјех Г20 заснован на поштовању ставова свих чланица, без обзира на величину њихових економија и њихово мјесто у глобалном финансијском и монетарном систему.

Он је додао да је Г20 у посљедњих неколико година постао важан механизам за хармонизацију интереса и ставова водећих свјетских економија.

Руски предсједник је истакао да Русија цијени кораке предузете против осипања пореских прихода и спречавања корпорација да се селе у такозвана безбједна уточишта, што негативно утиче на све економије.

„Такво неодговорно понашање компанија има штетне посљедице по животе милиона људи и води ка високим социјалним трошковима“, написао је Путин, преноси ТАСС.

Он је указао на значај примјене нових финансијских регулатива у вези са банкама чија би пропаст била непожељна и опасна због величине њихове имовине.

Срна