Може ли „демократски социјалиста“ преузети Бијелу кућу?

sanders

ЛОНДОН/ВАШИНГТОН │ Бернија Сандерса, кога је Хилари Клинтон тек за длаку побједила у Ајови на првим страначким изборима за номинацију кандидата Демократске странке за предсједника САД, многи медији описују као истинског побједника, уз оцијену да би то могло и да се потврди у наставку мегдана са Клинтоновом.

Сандерс, сенатор из Вермонта који се представља као „демократски социјалиста“, прије само пар мјесеци није важио за кандидата који би могао да угрози Клинтонову, примјећује британски „Економист“.

Овај љевичар који је премашио 70. годину живота нуди платформу утемељену на огорчености против моћи Вол Стрита, великих компанија и богатих, док с друге стране обећава више порезе чак и за Американце средње класе како би се обезбједила средства за школарине и здравствену негу о трошку државе, наводи „Гардијан“.

Тај лист оцјењује да је до сада Сандерсов пут ка Бијелој кући био невјероватно узан, али да је послије синоћног исхода у Ајови пред њим сада јасно отворен пут, те да Клинтоновој слиједи дуго и тешко надметање са њим.

Резултати су, заправо, показали да су га демократе потцијениле, констатује се у анализи.

Кључ за успјех Бернија Сандерса су млади гласачи, које је апсолутно освојио, што Бараку Обами није успјело 2008. године, оцјењује амерички новински сајт Вокс у анализи објављеној послије јучерашњег суочавања у Ајови.

Сајт наводи резултате анкете НБЦ који показују да 84 одсто демократских гласача између 17 и 29 година старости подржава Сандерса, који је освојио и већину гласача старих између 30 и 44 године.

Сандерс је синоћ поручио да је „у Ајови почела политичка револуција“.

„Када млади људи, радни људи и старији људи почну да устају и гласно говоре да је било доста, да влада наше велике земље припада свима, а не само милијардерима, када се то деси, промјенићемо ову земљу“, закључио је он.

Сада слиједи, по свој прилици, тешко сучељавање Клинтонове са Сандерсом и у Њу Хемпширу, преноси Тањуг.
Независне