На Вучићев позив Срби у Зубином Потоку уклонили барикаде

На позив предсједника Србије Александра Вучића грађани у Зубином Потоку окончали су синоћ протест и уклонили барикаде на путу који од јужног дијела Митровице води ка Газиводама, односно ка прелазу Брњак.

Вучић је синоћ поручио српском народу на Космету да остане миран и замолио Србе из Зубиног Потока да напусте барикаде.

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да су барикаде повучене из општине Зубин Поток, након Вучићевог апела, да се тензије осјећају у ваздуху, али да је ситуација мирна.

– Оно што се јуче десило на нашу испружену руку мира биле су дуге цијеви људи са фантомкама што је изазвало нервозу код грађана, прије свега, у општини Зубин Поток – рекао је Симић.

Истакао је да је затражена реакција Београда и заштита грађана и имовине.

– Надам се да је неко у Приштини и они у амбасадама који доносе одлуке и могу да утучу на Албанце, свјестан колико је јуче тешко било сачувати мир у Зубином Потоку, колико су држава Србија и руководство локалне самоуправе улажили огромне напоре примири ситуацију, да Срби не насједну на провокацију на Газиводама – рекао је Симић.

Како каже, то је нешто што се не смије поновити.

Говорећи о изјави Хашима Тачија да није дошао у Газивде да би провоцирао, Симић каже да је то изјава коју не можете коментарисати.

Према његовим ријечима, небитно је шта је била његова намјера, али оно што је изазвао на терену могло је да угрози мир на сјеверу Космета.

– Доћу у чисту српску средину са више од 100 наоружаних специјалаца са дугим цијевима и фантомкама је имало за циљ завођење дисциплине и мишића – рекао је Симић.

Симић каже да се никада се не могу предвидјети ствари у будућности на Космету и да се показало да Приштине не може да испоштује оно шта су се договорили и сагласили.

– Бојим се да након јучерашњег догађаја такве ситуације могу да буду окидач за много горе ситуације него јуче и много гору рекацију грађана који желе да заштите неку своју слободу и мир који су изградили за ових 19 година на сјеверу КиМ – рекао је Симић за РТС.

Потврдио је да су посланици Срспке листе и даље у опозицији и ни на који начин не желе да дају легитимитет акцијама попут јучерашње на Газиводама.

Припадници косовских специјалних јединица РОСУ били су распоређени јуче пријеподне у непосредној близини бране и вјештачког језера Газиводе како би обезбиједили трасу којом се кретао предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи током посјете језеру.

РТРС