Најава: Предавање о аустроугарским тврђавама

predavanje111

ТРЕБИЊЕ │ Професор на Институту за урбано и архитектонско насљеђе Технолошког универзитета у Грацу Фолкер Пахауер одржаће у четвртак, 3. новембра, у Музеју Херцеговине предавање на тему „Требиње – аустроугарска тврђава и гарнизон 1878-1918“.

Предавач из Аустрије представиће требињској публици своја истраживања фортификацијског система грађеног у вријеме аустроугарске управе на подручју Требиња, а у наш град долази захваљујући вишегодишњој сарадњи са Спелеолошким друштвом „Зелена брда“, које му је пружало техничку подршку приликом теренских истраживања околине града.

„Требиње јесте било по њиховим плановима одбране једно велико утврђење. Наш гост ће говорити о тој улози Требиња у систему одбране Аустроугарске, стратешкој позицији, начину и фазама грађења система, карактеристикама и опреми појединачних утврђења и сличним занимљивим детаљима“, каже за Радио Требиње Дејан Јанковић из требињског спелеолошког друштва.

Јанковић вјерује да ће презентација проф. Пахауера бити интересантна нашим суграђанима – с обзиром да се о аустроугарским тврђавама, које су важан дио требињског архитектонског насљеђа, и данас мало зна.

Почетак предавања је у 20 часова.

Р.С.