Најава: Први омладински позоришни камп и фестивал “Агон” у Требињу

ТРЕБИЊЕ | У организацији Културне сцене „Мале ствари“ Требиње, у нашем граду ће од 22. до 27. августа бити одржан први омладински позоришни камп и фестивал „Агон“, на којем ће учествовати шездесетак младих глумаца и позоришних радника из Завидовића, Добоја, Бугојна, Граднића (Читлук) и Требиња.

„Пројекат је започет 20. октобра прошле године, резултиравши бројним радионицама, округлим столовима, учешћима на фестивалима у Зеници, Добоју, Витезу, Бугојну, Завидовићима и Читлуку, а завршни камп и фестивал је у нашем граду. Циљ пројекта је размјена искустава, знања и позоришних продуката омладинских позоришта БиХ, стручно усмјераваних, у сарадњи са партнерима пројекта – Народним позориштем РС Бањалука, Босанским народним позориштем Зеница и Народним позориштем Мостар”, истиче менаџер пројекта и извршни директор Културне сцене „Мале ствари“ Требиње Жељко Милошевић.

Едукационо-окупациони камп, додаје, биће одржан на Ушћу у Ластви, а све фестивалске представе биће игране од 19 часова на сцени Дома младих Требиње, уз бесплатан улаз за све заљубљенике у позоришну магију.

“Са младим глумцима радиће изузетни позоришни радници – Слађана Зрнић, првакиња Народног позоришта РС из Бањалуке водиће радионице сценског покрета и сценских борби, а глумац Мирољуб Мијатовић, докторанд драмске педагогије Универзитета у Загребу и руководилац Дјечије сцене Босанског народног позоришта Зеница ће преносити знања на радионицама процесне драме”, наводи Милошевић.

Он је изразио захвалност свима који су подржали пројектну идеју и омогућили њену реализацију, а нарочито покровитељу пројекта – Швајцарској агенцији за развој и сарадњу, те Граду Требињу, Одреду извиђача и Дому младих Требиње.

Свечано отварање фестивала је у сриједу, 22. августа, у Дому младих, од 19 часова, након чега ће бити одиграна представа „Сумња“, рађена у копродукцији Културне сцене „Мале ствари“ Требиње и Градског позоришта Требиње.

“Током пет фестивалских дана требињска публика биће у прилици да погледа и комаде “Ифигенија” Центра за културу Завидовићи, “Смак свита” Драмске скупине ХКУД “Дидак” – жупа Граднићи (Читлук), “Пола – пола” Драмске групе ЈУ Гимназија “Јован Дучић” Добој и “Револуција” Театра Федра Бугојно, као и презентацију рада радионица”, прецизира менаџер пројекта.

Додјела признања и награда, те свечано затварање првог омладинског позоришног кампа и фестивала “Агон” је у недјељу, 26.августа, у 23 часа, у Дому младих Требиње.
В.М.