Najava: Večeras počinje 6. namaTRE.ba bijenale (Video)

DSCN3452-1024x768
TREBINJE | U Galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras će video izložbom 11 eksperimentalnih video radova sedam bosansko-hercegovačkih umjetnika biti otvoreno 6. namaTRE.ba bijenale.
Igor Bošnjak umjetnik i osnivač namaTRE.ba bijenala kaže da je na konkurs ovogodišnjeg bijenala pristiglo preko 50 radova mladih umjetnika iz BIH.
„Mi smo odabrali sedam mladih umjetnika čiji će radovi biti prikazani večeras. Riječ je o eksperimentalnim radovima slobodne tematike u formi videa. Teme su raznovrsne, od istraživanja individalnih stanja svijesti umjetnika, preko njihovog ličnog i psihološkog odnosa prema sociološkim i društvenim normama, pitanju identiteta, do radova koji se bave političkim temama. Biće zaista zanimljivo vidjeti ih večeras”, kaže Bošnjak.
On dodaje da će se ove godine po prvi put na namaTRE.ba bijenalu dodijeliti i nagrada za najbolji video rad.
Ove godine se dodjeljuje nagrada, najviše zahvaljujuci partnerima – Federalnoj kancelariji Austrije, Kultur kontaktu, EU. Naravno projekat su pomogli i rektorat Univerziteta Istočno Sarajevo, ALU Trebinje, te Gradska uprava Trebinje preko Kulturnog centra iz našeg grada. Interesantno je da onaj ko osvoji nagradu dobija tromjesečni rezidens u Beču, gdje će boraviti i moći da stvara u tom periodu”, naglašava Bošnjak.
On je podvukao da je nama.TRE.ba bijenale odličan put za mlade umjetnike BIH. „Ovaj projekat, koji se održava po šesti put, jako je dobar za mlade umjetnike, posebno u kontekstu savremene i medijske umjetnosti. Ovo je najlakši način da svoj rad i talenat prezentuju, dok je sliku ili skulpturu mnoge teže poslati zato što iziskuje mnogo novca, što mladi u BIH najčešće ne mogu da finansiraju, samim tim ni da učestvuju na nekim kulturnim dešavanjima“.

namatreba
Anemari Turk, dugogodišnji kustos u Kultur kontaktu u Austriji, jedan od članova žirija na konkursu za ovogodišnje namaTRE.ba bijenale i inicijator nagrade, ne krije oduševljenje mladim bosanskohercegovačkim umjetnicima i njihovim idejama.
Posebno me raduje što su umjetnici ovdje dosta različiti u odnosu na Austriju, jer imaju svoj stav, drugačiji pogled, nezavisni su. Austrijski umjetnici više se zanimaju ekonomskim i sociološkim problemima, dok umjetnici u BIH istraživanjem prošlosti i rata, kao i idejama koje ne prate isključivo trendove u svijetu umjetnosti, što mi je posebno interesantno i fascinantno!“
Nakon Trebinja, radovi za takmičenje mladih umjetnika BIH biće prikazani i u Beču 10. novembra, Njemačkoj i u Češkoj, u Plzenu koji je sljedeće godine kulturna prestonica Evrope. Igor Bošnjak, umjetnik i osnivač namaTRE.ba bijenala napominje da će umjetnički radovi biti snimljeni i na DVD i distribuisani širom galerija i muzeja u Evropi, a takođe večeras poklonjeni svima koji dođu na izložbu. Otvaranje 6. namaTRE.ba bijenala u Galeriji Kulturnog centra Trebinje je u 20 časova.


NamaTRE.ba bijenale nastavlja se i sutra, kada će na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje biti priređene dvije izložbe – „Otvoreni konkurs namaTRE.ba bijenala strani umjetnici“ i „Share too much history more future“, čiji je kustos Anemari Turk.
M.B.