Најавили: Шкоти улажу вето на Брегзит

222

Шкотска премијерка Никола Стурџон најавила је данас да би парламент те земље могао уложити вето на Брегзит.

Лидерка Шкотске народне партије додала је да би „свакако затражила од посланика да одбију да се сложе са разултатима референдума“, односно да дају свој „законодавни притисак“, пише Би-Би-Си.

Она се огласила након што је Шкотска на референдуму са 62 одсто гласова подржала останак у ЕУ. Премијерка још од проглашења резултата најављује други референдум за отцепљење Шкотске од Велике Британије и већ лобира у Бриселу да добије подршку Европске уније.

Шкотска народна партија, која има 63 од 129 места у парламенту, каже да би морао постојати законски предлог за сагласност ишчлањења Британије из Европске уније.

„Гледајући из логичке перспективе, тешко је поверовати да не би постојао такав предлог. Претпостављам да ће британска влада имати другачије погледе на то, па ћемо да видимо где ће се та дискусија завршити“, рекла је Стурџон.

На питање да ли ће затражити од парламента да не подржи такав предлог, Стурџон је одговорила „наравно“.

„Ако шкотски парламент буде судио на основу онога шта је добро за Шкотску онда је опција да се каже: Гледајте, нећемо да гласамо за нешто што је против шкотских интереса, и то треба да буде на столу“, додала је премијерка.

Раније данас Стурџон је нагласила да ће она и њене колеге наредне седмице отпочети разговоре са бриселским званичницима о останку Шкотске у ЕУ.

60 посто Шкота хоће независност од Велике Британије

Скоро 60 % Шкота би у случају новог референдума гласало за отцепљење од Велике Британије, показала је анкета листа „Сандеј пост“. Анкета је спроведена неколико сати након што је постало познато да је Велика Британија већински гласала за излазак из ЕУ.

Референдум о независности Шкотске одржан је 2014. године, и тада су грађани ове земље већински одлучили да остану у оквиру Велике Британије. Ипак, гласање о Брегзиту променило је мишљење јавног мњења у Шкотској.

(Блиц)