Најстарија Српкиња преживјела три рата

366696_1

ЗВОРНИК │ Бојана Бојовић има 105 година, живи у селу надомак Зворника, била је сведок смењивања бројних власти, сахранила сина и два супруга, преживела шлог и беду. Једно дете је чак хтела да баци у Дрину како би га „спасла“ глади и хладноће.

Бојана Бојовић из места Вилчевићи у Републици Српској, села надомак Зворника, близу границе са Србијом, недавно је напунила 105 година. Ова најстарија Српкиња сахранила је сина и два супруга, а током њеног живота држава у којој живи више пута мењала је име и границе.

Бака Бојана испратила је са власти и многе владаре, од краља Петра И Kарађорђевића, преко Јосипа Броза Тита и Радована Kараџића, првог председника Републике Српске. Две године након њеног рођења аустријски цар Франц Јозеф И анектирао је Босну и Херцеговину, па је тако живела и у Аустроугарској.

Удала се са 16 година

„Свашта сам преживела и много сам пропатила. Три пута ме је задесио рат, не дај боже никоме. Више пута сам бежала, нисам имала да једем, воду да пијем, нисам имала ништа“, прича бака Бојана. Удала се са 16 година, а првог сина Миладина родила је са свега 18.

„Удала сам се из љубави, ђаво ме однео. Много сам волела Перу, па сам за њега и побегла. Међутим, то су била тешка времена. Много се гладовало. Оболела сам од тифуса, сва коса ми је опала. Потом се разболео и Миладин. Умро је са три године“, присећа се кроз сузе.

Kаже да су јој током Другог светског рата усташе запалиле кућу, у којој је живела с родитељима и осморо браће и сестара.

„Сви су изгорели и помрли, преживели смо само ја, мој отац и најстарији брат. За српску Нову годину 1943. погинуо је и мој први муж Перо. Довукли су ми га мртвог и смрзнутог, док ми је син Чедо од три месеца био у наручју. Након тога смо се дали у бег. Нисмо више знали где да бежимо и да се кријемо. У једном тренутку сам чак малог Чеду хтела да бацим у Дрину, нек ми Бог опрости. Било му је хладно, нисам имала где да га окупам, повијем, били смо превише гладни. Желела сам да га спасем муке. Отац ме је спречио у томе“, прича узнемирено бака. До краја рата крила се у старом млину. Пред крај је упознала другог мужа Димисија, који је умро пре неколико година.

Бака Бојана се шлогирала пре 25 година, десна страна тела јој је одузета, а седам месеци није устала из постеље.

Има 11 праунучади

Она каже да не зна шта ју је толико дуго одржало у животу.

„Видела сам мртве, рањене, гладне. Цео живот сам гладовала, јела зеље и делила парче хлеба. И тако је било у свим временима, без обзира на то ко је био на власти. Али леп је живот кад имате породицу, кад сте срећни с оним што имате и не жалите за оним што немате“ каже Бојана која има троје деце, 12 унучади и 11 праунучади.

О Бојани брину син и снаја… Чедомир и Драгица Бојовић

2c22cd693ba70f040b4bd61338303919

Ратови које је преживела:

– Први светски рат
– Други светски рат
– Рат у Босни и Херцеговини

ЗЕМЉЕ У KОЈИМА ЈЕ ЖИВЕЛА

– Аустроугарска (1908-1918)
– Kраљевина Срба, Хрвата и Словенаца (1918-1929)
– Kраљевина Југославија (1929-1945)
– Федеративна Народна Република Југославија – ФНРЈ (1945-1963)
– Социјалистичка Федеративна Република Југославија – СФРЈ (1963-1992)
– Босна и Херцеговина (Република Српска) (1992-)

ВЛАДАРИ ЗЕМАЉА У KОЈИМА ЈЕ ЖИВЕЛА

– Франц Јозеф И
– краљ Петар И Kарађорђевић
– Александар И Kарађорђевић
– краљ Петар ИИ Kарађорђевић
– Јосип Броз Тито
– Радован Kараџић
– Биљана Плавшић
– Никола Поплашен

Kурир