Најтоплији јун у историји!

Европска агенција за сателитско праћење објавила је да је за нама најтоплији јун у историји праћења температуре у Европи, јавио је Индипендент.

Понос Агенције за сателитско праћење Европске уније, систем за сателитско прикупљање метеоролошких података „“Copernicus ECMWF“, радио је пуном паром током јуна.

Резултати су алармантни – просјечне температуре у Европи су за два степена Целзијуса биле више од нормалних, што значи да је јун који је за нама и званично постао најтоплији јун од када се температуре мјере на територији Старог континента, пише Индипендент.

Експерти наводе да су климатске промјене донијеле вјероватноћу да се чак пет пута чешће дешавају топлотни таласи у Европи попут оног који нас је запљуснуо прошле недјеље.

Брзом анализом просјечних температура у Француској од 26. до 28. јуна, стручњаци су дошли до закључка да је глобално отопљавање које је изазвао човјек изазвало „приличан“ пораст у вјероватноћи да се топлотни таласи десе.

Рекордне температуре у Европи професорка Хана Клоук, истраживач природних катастрофа при Универзитету у Редингу, истиче да врели јун није изненађење: „Студија је показала да температурни рекорди нису само оборени, они су разнесени“.

РТС