Највеће војне вјежбе у историји Русије!

Највеће војне вјежбе у савременој историји Русије, „Исток 2018“, почеле су на Далеком истоку, саопштило је Одјељење за информације и масовне комуникације Министарства одбране Русије.

„Исток 2018“ ће се одржати од 11. до 17. септембра под руководством министра одбране Русије Сергеја Шојгуа на Далеком истоку и у припадајућим водама Тихог океана. Маневри ће бити највећи у посљедњих 37 година и у њима ће учествовати скоро 300.000 војника, више од хиљаду авиона, хеликоптера и беспилотних летилица, до 36.000 оклопних возила, до 80 бродова и бродова за подршку. У једној фази у њима ће учествовати и јединице из Кине и Монголије.

Током војних вјежби биће одрађена примјена војних група у интересу осигуравања безбједности Русије. Главни циљ маневара је провјера спремности органа војне управе у планирању и спровођењу прегруписавања трупа на удаљене локације, организовање сарадње између копнених група и поморских снага, а команданти и штабови ће добити праксу и усавршити своје вјештине вођења трупа.

Војне вјежбе ће се одвијати у двије фазе: у првој фази ће на Далеком истоку бити распоређене трупе, а морнаричка група ће се повећати у сјеверној и далекоисточној морској зони. У другој фази ће команданти и штабови одрадити управљање комбинованим групама трупа са практичном примјеном одбрамбених и офанзивних дејстава.

Основни војни маневри одржаће се на полигонима Источног војног округа „Цугол“, „Бамбурово“, „Радигино“, „Успеновски“ и „Бикински“, као и на полигонима авијације и ПВО „Литовко“, „Новосељско“, „Телемба“ и „Бухта Ана“, у водама Беринговог и Охотског мора, Авачинског и Кроноцког залива. На полигону „Цугол“ у заједничким практичним дејствима ће учествовати и кинески војници.

У маневрима ће учествовати органи војне управе, јединице Источног и Централног војног округа, снаге Сјеверне флоте, јединице ваздушно-десантних снага и војно-транспортне авијације ваздушно-космичких снага Русије.

Агенције