Највиши званичници Српске осудили напад на Ковачевића

Напад на новинара Владимира Ковачевића осудили су и највиши званичници Републике Српске. Од надлежних институција очекују да овај случај у најкраћем року расвијетле и починиоце приведу правди. Предсједник Српске Милорад Додик посјетио је Ковачевића, који је смјештен у Универзитетском клиничком центру у Бањалуци. Додик је Ковачевићу и његовој породици понудио додатну заштиту.

Предсједник Српске жестоко је осудио напад на новинара Владимира Ковачевића и упутио захтјев полицији Српске да заштити све њене грађане, а посебно новинаре. Одбацио је тврдње појединаца да у Републици Српској постоји атмосфера линча.

– Ја сам захтијевао и захтијевам од полиције да заштити све грађане а посебно новинаре од било каквих могућих притисака, посебно физичких и захтијевам овог тренутка од полиције да предузме све могуће мјере. Вјерујем да ће МУП кад до тога дође моћи да саопшти јавности неке податке – рекао је Додик.

Приликом посјете Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, гдје је смјештен новинар БН Телевизије, предсједник Додик је колеги Ковачевићу понудио додатну полицијску заштиту.

– Да, посјетио сам га. Прије тога сам га позвао телефоном и питао да ли пристаје да га посјетим. Он је пристао и ја сам отишао. Нисам имао намјеру да то износим у јавност, али је информација процурила. У том разговору сам изразио жаљење и рекао да апсолутно одбијам могућност да иза тога стоји власт. У том погледу ми је драго да и он то разумије и да не мисли да је то на овој страни – рекао је Додик.

Напад на Ковачевића осудило је и руководство Народне скупштине.

– Слобода медија и слобода изражавања темељ је сваке демократије. У Републици Српској та слобода гарантована је Уставом и свим другим законским актима. Очекујем да полиција хитно идентификује нападаче и мотиве напада на новинара Ковачевића, који је и скупштински извјештач РТВ БН. Овакви напади апсолутно су неприхватљиви и институције морају брзом реакцијом да пошаљу поруку да се насиље над грађанима Републике Српске неће толерисати и да ће починиоци бити брзо и адекватно санкционисани – навео је предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Уз осуду напада на новинара и новинарску професију, Влада Републике Српске од надлежних институција очекује хитно реаговање и одговор ко су нападачи и шта је мотив напада.

„Слободно новинарство једна је од најважнијих тековина демократских друштава, с тога синоћњи напад и угрожавање личне безбједности новинара сматрамо нападом на Уставом загарантовану слободу мисли и опредјељења, те јавно изражавање мишљења“, саопштено је из Владе.

Како би се избјегле спекулације о мотивима напада, српски члан Предсједништва Младен Иванић сматра да је важно да полиција хитно реагује и пронађе кривце.

– У овом тренутку је једнако важно и да се политичари и сви који имају везе с овогодишњим изборима суздрже од свега што би могло да наштети новинарској борби за њихова права. Једино тако можемо да смиримо тензије и помогнемо новинарима у одбрани и заштити њихове часне професије – рекао је Иванић.

Насилничко понашање према свим новинарима осудио је и МУП Републике Српске који је, заједно с Тужилаштвом, поново под лупом јавнсоти, али и новом испиту!

РТРС