Након 24 године огласила се звона Саборне цркве у Мостару

saborna-crkva-mostar

МОСТАР │ Саборна црква Свете Тројице у Мостару која је у изградњи прославила је данас крсну славу Силазак Светог Духа на апостоле – Тројчиндан. Први пут након 24 године зазвонила су звона са звоника Саборне цркве.

Литургију је служио пријератни старјешина Саборне цркве протојереј Алекса Зубац уз саслужење бројног свештенства Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Он се присјетио да је посљедња служба под кровом Саборне цркве служена у априлу 1992. године на Васкрс, те изразио наду да ће идуће године литургија бити служена под бакарним умјесто под небеским кровом.

И мостарски парох Радивоје Kруљ очекује да би црква могла бити покривена до краја године. “Почели су радови на централној куполи, а ове године требало би завршити звоник и покрити цркву, ако се испуне обећања која имамо од Владе Србије и Владе Федерације БиХ”, каже Kруљ.

Он је додао да би тиме завршили грађевинске радове, али да остаје још много посла на завршетку радова када је ријеч о украшавању цркве и уређења партера. Тренутно се ради успореном динамиком због ограничених финанцијских средстава.

SABORNA-CRKVA

“Kао што су ове године звона са звоника позивала вјернике на молитву, да Бог да да увијек вјерне позивају на молитву, а све грађане овог града на мир, љубав и суживот”, поручио је парох Kруљ, додавши да како расте црква, тако ће расти и број вјерника које се окупљају око цркве.

Мултиетичан град

Мостарски градоначелник Љубо Бешлић честитао је вјерницима славу Саборне цркве изразвши наду да ће црква која је била један од најљепших објеката у граду ускоро заблистати у свом пуном сјају.

“Надам се да ће и Мостар заблистати у пуном сјају. И српска заједница је дио овог града и надам се да ће тако остати. Мостар је истински мултиетнички град и важно је да се Срби овђе осјећају као своји на своме, као и остала два народа”, рекао је Бешлић.

Kум славе Радослав Рађеновић из Београда рекао је да га за Мостар вежу искрени пријатељи и драги људи и да је зато одлучио кумовати. “Ја сам заволио Мостар, а Мостар мене”, додао је Рађеновић.

sabornacrkva3

Саборна црква у Мостару, која је изграђена 1873. године и била један од највећих и најљепших православних храмова на Балкану, запаљена је 15. липња 1992. године на Тројчиндан, а након тога и минирана од припадника ХОС-а.

На прослави крсне славе Саборне цркве окупили су се бројни вјерници, али и представници градске и жупанијске власти, источнохерцеговачких општина и католичке цркве.

Њена обнова почела је 2008. године и једини је велики вјерски објекат у БиХ који није обновљен. Црква се налази на листи заштићених националних споменика БиХ и у УНЕСЦКО-овој је заштићеној зони.

Дневни лист