Након 40 година реконструкција пута Љубиње-Столац

ЉУБИЊЕ │ Откако је изграђен 1974. године, пут Љубиње-Столац никада није озбиљније реконструисан. У категорији је магистралног, мада, због дотрајалости, не би могао бити ни регионални правац. Због својеврсне излованости, Општина Љубиње, надлежним институцијама, поднијела је захтјев за реконстукцију тог правца.

Свјесно или не, те 1974. године изграђен је коловоза од пет метара, са нагибима већим од десет процената. Пред карактеристикама овога пута, а због социо-економских и стратешких потреба, жмури се деценијама.

– Страховито је лоша путна комуникација, два камиона се не могу мимоићи. Такође, свједоци смо да доста превозника избјегава овај пут, иду преко Берковића за Билећу, према Црној Гори – наводи начелник Љубиња, Дарко Крунић.

Од Љубиња према Стоцу, нису ријетке саобраћајне незгоде, неријетко и са трагичним исходом. Овај пут само је званично магистрални правац. Због дотрајалости и ширине коловозне траке, ускоро би, новом категоризацијом, могао прећи у нижи ранг, у регионалне правце.

Четрнаест километара до ентитетске границе од возача захтијева додатну спретност.

– Мислим да се радња мимоилажења у саобраћају овдје не може тако назвати. Боље је рећи „Промашио сам шлепер“, јер је таква вожња на овом путу – каже Милан Круљ.

Пројектом реконструкције дионица од Љубиња до Подврсника била би ширине шест метара. Пројекат је достављен Министарству саобраћаја и веза и ЈП Путеви. Неизвјесно је хоће ли радови кренути ове године.

– Пут ће бити нешто краћи, предвиђено је да буде помјерен у десну страну због подлоге, а превој Жегуља биће избјегнут – истиче Слободан Берић, директор ИГ Института за грађевинсрство ПЦ Требиње.

Коначан одговор, кажу у Општини, очекују за двадесетак дана. Незванично, предрачунска вриједност износи око шест и по милиона КМ.

РТРС