Након пола вијека: УСКОРО НОВА ФАСАДА НА СРЕДЊОШКОЛСКОМ ЦЕНТРУ

ТРЕБИЊЕ │ Требињски средњошколци од наредне школске године наставу ће похађати у реконструисаном објекту – са новом термоизолационом фасадом, санираним кровом и замијењеним свим отворима на згради.

Комплетни радови на санацији  фасаде и крова, те замјени преосталих прозора на згради коју користе Центар средњих школа, Гимназија „Јован Дучић“ и Техничка школа биће финансирани из градског буџета, пројектна вриједност радова процијењена је на 380.000 КМ без ПДВ-а, а у току је процедура избора најповољнијег извођача.

Начелник Одјељења за просторно уређење Марко Рикало за Радио Требиње подсјећа да су отвори на дијеловима зграде у којим је гимназија и Центар средњих школа још раније замијењени, тако да је овим пројектом предвиђена набавка и измјена преосталих око 40 отвора на просторијама које користи Техничка школа.

Биће урађена фасада на комплетном објекту, са термоизолацијом и у четири боје. Садашња фасада је још из времена изградње објекта, давних 60-их и 70-тих година прошлог вијека, а рађена је према тадашњим стандардима – као малтерисана фасада без топлотне изолације“, напомиње он.

Објекат се енергентски добити на пуној ефикасности тек и реконструкцијом крова, чиме ће, додаје Рикало, бити заустављено и континуирано пропадање објекта – од влаге која је пролазила кроз оштећења на кровној конструкцији.

„На дијеловима косог крова биће урађена термоизолација – са стирополом дебљине 8 центиметара и ПВЦ фолијом између дрвених греда, чиме ће губици топлоте бити сведени на минималну мјеру. На дијелу равног крова, који је прилично оштећен и који на одређеним мјестима пушта воду, прије изолације биће урађено варење свих подбухарених дијелова и промјена сливника“, појашњава Рикало.

Он истиче да је Град Требиње са пројектом реконструкције средњошколског центра конкурисао на средства више фондова, да је управо захваљујући донацијама замијењен највећи дио отвора, али и да за преостале радове времена за чекање више нема, јер је из године у годину објекат у све горем стању а чекање само повећава обим потребних радова.

Све би требало да буде завршено до почетка нове школске године, а бенефити од ове инвестиције су вишеструки.

„Објекат ће бити ‘ушушкан’, неће губити топлоту а тиме и значајно смањити трошкове гријања, мјесто гдје бораве и школују се наши млади добиће љепши изглед, а најпосле – рекострукција ће зауставити даље пропадање крова и горњег дијела објекта јер је цурење воде било сваке године све веће“, истиче Рикало.

Р.С.