Напад на новинаре да буде кривично дјело

d8cbaf5fe271a25c7dacac9cd150e1b4

БАЊА ЛУКА │ Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач посјетио је Клуб новинара Бањалука.

Клуб новинара упознао је министра и са намјером да покрене иницијативу да се у нови Кривични закон Републике Српске уведе и одредба да напад на новинара током радног задатка буде третиран као напад на службено лице. Министар Лукач је позвао Клуб новинара да се директно обрати предлагачу са овом иницијативом како би прецизно биле дефинисане ситуације у којима би се чланови тог закона могли примјенити.

Предсједник Клуба новинара Синиша Вукелић министра је упознао са иницијативом, коју је пред Уставним судом Републике Српске покренуо Клуб новинара са Транспаренцy Интернатионалом БиХ, за оцјену уставности појединих чланова Закона о јавном реду и миру, те да та иницијатива још није стигла на ред за разматрање.

Представници Клуба новинара Бањалука и министар разговарали су и о извјештавању о темама попут насиља у породици, цибер- криминала и тероризма.

Договорено је да у наредном периоду представници Министарства и Клуба новинара заједно организују дебату на којој би разговарали управо о овим темама како би новинари могли боље информисати јавност на професионалан начин и како би имали бољу сарадњу и приступ информацијама у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Клуб новинара Бањалука