Нападач из Њујорка 29-годишњи Узбекистанац, узвикивао „Алаху екбер“

ЊУЈОРК │ Осумњичени за напад на Манхатану, у којем је погинуло осам људи, а најмање 11 повријеђно, је из Узбекистана и зове се Сајфуло Саипов, преносе амерички медији.

Медији наводе да Саипов има 29 година и да је у САД дошао 2010. године. Има возачку дозволу издану у Тампи, на Флориди, јавља Ен-Би-Си.

Нападач се, након што је улетио на бициклистичку стазу, камионетом забио у школски аутобус, повриједивши најмање двоје дјеце и двије одрасле особе. Затим је изашао из возила с два предмета у рукама који су личили на пиштоље.

Полиција је на њега отворила ватру и ранила га у трбух, након чега је и ухапшен. Хоспитализован је и налази се ван животне опасности.

Шест особа проглашено је мртвим на мјесту догађаја, а двоје је умрло касније, након што су их превезли у локалне болнице.

Саипов је, како су пренијели амерички медији, узвикивао „Алаху екбер“.

На мјесту инцидента нађени су лажни пиштољ и пиштољ за пејнтбол. Амерички медији објавили су прве снимке нападача који трчи улицама Менхетна.

Нападач је, како је саопштила полиција, највјероватније дјеловао сам.

Амерички предсједник Доналд Трамп наложио је послије напада у Њујорку јачање програма за провјеру странаца који долазе у САД.

„Управо сам наредио Министарству унутрашње безбједности да ојача програм за провјеру странаца„, навео је Трамп на Твитеру и додао да је „лијепо бити политички коректан, али не за такве ствари“.

Извор: Агенције