Нападач у Санкт Петербургу 23-годишњи бомбаш-самоубица?

САНКТ ПЕТЕРБУРГ │ Терористички напад у Санкт Петербургу, у којем је погинуло 11 људи, а десетине су рањене, извршио је терориста-самоубица, јавио је „Интерфакс“, позивајући се на изворе у истражним органима. Још нема званичне потврде ових тврдњи.

Власти су установиле идентитет осумњиченог за напад у метроу у Санкт Петербургу, када је између две станице, највероватније у тунелу, дошло до експлозије, рекао је извор Интерфакса упућен у прелиминарне податке истраге.

„У складу са информацијама, експлозивну направу активирао је терориста-самоубица. Према прелиминарним подацима, то је 23-годишњи мушкарац из средње Азије“, рекао је тај извор.

Како се прецизира, он је експлозивну направу у метро унео у ранцу.

Међутим, Спутњик преноси да је тело особе пореклом из средње Азије откривено на месту експлозије, али да је рано да се та особа означи као нападач.

Претходно је Ројтерс пренео да је, према пронађеним доказима, нападач био повезан са радикалном исламистичком групом која је забрањена у Русији.

Иначе, мушкарац који је раније примећен на безбедносним камерама и наведен као осумњичени, у међувремену се сам пријавио полицији и рекао да није повезан са нападом, наводи Интерфакс.

Агенције су раније јавиле да је Русија расписала потернице за две особе – једна од њих осумњичена је за постављање експлозива у вагону метроа, а друга за остављање бомбе на самој станици метроа.

Портпаролка руског истражног комитета Светлана Петренко изјавила је да чланови тог комитета испитују све околности експлозије, као и да специјални тим искусних истражитеља и форензичара сакупља све делове материјала нађене на лицу места и испитује све сведоке, преноси Тас.

Током дана појављивали су се различити подаци о броју погинулих и повређених, а према последњим подацима, у експлозији је погинуло 11 особа, а 45 је повређено, преноси Тас.

Председник Русије Владимир Путин одржао је током вечери састанак са обавештајним службама због напада, и положио цвеће на месту експлозије.

У близини станице метроа су и грађани током дана остављали цвеће и палили свеће за жртве напада за који је тужилаштво у првим званичним изјавама потврдило да је био терористички.

Градске власти Санкт Петербурга прогласиле су за уторак, среду и четвртак тродневну жалост.

Танјуг