Нападе у БиХ инспирисала Исламска држава

111

ВАШИНГТОН │ Идеологија исламистичког екстремизма и регионалне екстремистичке и националистичке групе остају потенцијални извор насилног екстремизма у БиХ, наведено је у најновијем извјештају о тероризму за 2015. годину америчког Стејт Дипартмента у дијелу који се односи на БиХ.

Занимљиво је, пак, да су терористу који је у априлу напао Полицијску станицу у Зворнику и убио једног полицајца окарактерисали као „24-годишњака из Републике Српске“, а нападача на касарну у Рајловцу у новембру, који је у кладионици убио двојицу униформисаних војника Оружаних снага БиХ, као „наводно радикализованог 34-годишњака с прошлошћу злоупотребе дрога и ситног криминала“.

„У оба случаја усамљених прекршитеља вјерује се да су били радикализовани од стране појединаца за које се зна да су повезани с насилним исламистичким екстремистима“, наведено је у извјештају.

Додато је, пак, да су у стану нападача у Рајловцу пронађени пропагандни материјали Исламске дежаве и приручно израђена застава те терористичке творевине.

Истини за вољу, у уводном дијелу општег дијела извјештаја јесте наведено да су оба напада у БиХ инспирисана од стране Исламске државе.

Истакнуто је да је БиХ и даље кооперативан партнер САД у борби против тероризма и наставља напредовати у јачању антитерористичких капацитета током 2015. године.

„Агенције за спровођење закона генерално гледано држе под присмотром осумњичене припаднике страних терористичких бораца и спровеле су неколико акција против њих„, наведено је у извјештају.

Ипак, истакнуто је такође и то да многе безбједносне и полицијске агенције имају проблема у раду, те да се чују гласови о потреби враћања оперативне групе за антитерористичке активности, за коју се истиче да је укинута због потешкоћа у финансирању.

„Већина проблема у координацији и сарадњи проистиче из преклапања надлежности. Проблеми су такође и лични, политички и институционални ривалитети између већине агенција и Тужилаштва и Суда БиХ. Многи од тих ривалитета су дубоко укоријењени и тешки да се савладају„, наведено је у извјештају.

Истакли су такође и то да је у фебруару спроведена задња од три антитерористичке операције с циљем хапшења грађана који су путовали у Сирију и Ирак, као и оних који су им давали финансијску подршку.

„Као резултат тих операција 34 грађана су ухапшена, од чега је 18 процесуирано. Петог новембра бх. правосуђе је осудило Билала Боснића и казнило га са седам година затвора за његову улогу у регрутовању и финансирању страних терористичких бораца“, истакли су и додали да је поред њега још четворо бх. грађана осуђено у 2015. години за улогу у регрутовању ратника или њиховом помагању.

Похваљен је и реис Кавазовић због ангажмана против погрешног тумачења ислама и истакнуто да су најважнији представници бошњачког народа заједно са реисом осудили насилни радикализам и тероризам широм свијета.

Независне новине