НАШАО СЕБЕ У ТУРИЗМУ: Филозоф дочарава љепоте Црне Горе

НИЈЕ се могао Никшићанин Миљан Мијушковић (36) доказати у професији којој се као студент посветио – завршио филозофију и логику, одрадио приправнички у гимназији, и ту стао, да би без истицања беле заставе наставио да крчи себи пут, па се преко конобарског заната сасвим случајно винуо у Европу као туристички водич! Повео је Миљан црногорско коло оро од родног Никшића, древног Оногошта, преко Острога, на све четири стране света, стизао до Свете Горе и Јерусалима где је понео звање хаџије, првог међу Мијушковићима.

– Да ми је неко пре десетак година рекао да ћу се бавити овим послом, рекао бих му да је луд! Захвалан сам филозофији која ми је дала свестрано образовање, и све оно што сам научио из естетике, историје, религије могу данас да применим у свом послу обилазећи Европу, њене градове, бројне знаменитости,причајући о важним догађајима и знаменитим личностима. Прст судбине усмерио ме ка новом занимању, када сам у Никшићу у црквеној гостионици „Пасха“ у којој сам радио као конобар упознао Бата Тодоровића, власника туристичке агенције. Моје одлично познавање енглеског и руског били су „одскочна даска“ за улазак у нови, за мене непознати посао. Али када су кренуле прве туре све је било лакше, тако да сам данас лиценцирани туристички водич – каже Мијушковић.

МИЉАНОВИ почеци везани су за ђачки туризам, па за полуматурске екскурзије, да би се усавршио са одраслим домаћим туристима и данас странцима. А да би упознао и заволео свет, мораш најпре упознати своју земљу. Црна Гора је, вели, туристички драгуљ и конкурентна је са понудама које нуде друге земље „дивови“.

– Имамо најдубљи кањон на континенту – Тару. Истоименом реком која је „суза“ Европе цвета рафтинг који „излуђује“ Русе, Енглезе и друге. Па Скадарско језеро – највеће на Балкану, лепоте Дурмитора, Проклетија, Комова. Имамо најлепши залив на свету – Бококоторски, стару маслину у Бару која броји две и по хиљаде година и нема јој премца по дуговечности на свету! Чак су Италијани некада давали Црногорцима 100.000 златних лира да је пресаде на Апенине, али им је срећом нисмо дали. Велика улцињска плажа дужине 12,5 километара, са најфинијим песком у Европи, много је лепша од Азурне обале којој природа није била толико дарежљива – додаје наш саговорник.

МИЈУШКОВИЋ велику шансу види у екстремном туризму. И ту Црна Гора пружа фантастичне услове. Кроз Невидио, последњи освојени кањон у Европи, развио се кањонинг. Од дивље лепоте застаје дах и многи страни гости му се више пута враћају.

– Oпробао сам се и ја у екстремним спортовима. Са Брајића сам летео параглајдингом, жичаром „прескочио“ најдубљи кањон у Европи, летео сам змајем на мотору, а код острва Свети Никола ронио сам на 16 метара морске дубине. Авантуре за незаборав – каже Мијушковић, који препоручује туристима да обиђу скандинавске земље, прелепе градове какви су Петроград и Стокхолм, и уз већ познате европске метрополе, још и Софију, главни град Бугарске, које је откровење на туристичкој мапи Старог континента.

ДУХОВНО БЛАГО

ВЕЛИКИ број ходочасника обилази Црну Гору. У манастиру Острог долазе људи свих вера и нација чак из Америке, Кине, Јапана. У Боки Которској највише има хришћанских цркава, само у Перасту са око 300 становника – 17, а у херцегновској општини преко стотину – истиче Мијушковић. – То је наше духовно благо.

СРБИЈА

СРБИЈА и Београд су Црногорцима одувек били примамљиви по разним основама, па и када је реч о туризму. Београд је из године у годину све интересантнији, али највише посећена дестинација је Златибор. Ту је и Сирогојно, прво етно-село у бившој Југославији, па Дрвенград… Србија је на првом месту када је реч о верском туризму, јер оно што на свом малом простору нуди у Европи је заиста јединствено – каже Мијушковић.

Новости