Наше пријатељство је издржало искушења

765-574-d1bcfc90e6eaff9d6923c03fc3ce2e28

БЕОГРАД │ Председник Кине Си Ђинпинг поручио је да је уверен да ће његова посета Србији бити успешна и отворити нову историјску страну развоја односа између две земље.

„Очекујем да разменим мишљења са лидерима Србије о билатералним односима као и о другим питањима од заједничког интереса и с њима заједно испланирам будући развој наших билатералних односа“, поручио је председник Кине у говору на београдском аеродрому „Никола Тесла“, по доласку у тродневну посету Србији.

Кинеска страна је, како је истакао, спремна да заједно са српском, користећи добар тренд, подиже ниво билатералних односа и практичну сарадњу на још виши ниво и тиме отвори нову ситуацију узајамне користи сарадње, заједничке победе и заједничког развоја.

Си је изразио задовољство због званичне посете, како је навео, „лепој Републици Србији“ на позив председника Томислава Николића и пренео најсрдачнији поздрав и најлепше зеље влади и народу Србије, у име владе и народа Кине.

Он је навео да је традиционално пријатељство између Кине и Србије, као и њхових народа, издржало историјска искушења турбулентних промена на међународној и домаћој сцени и да „бележи нови сјај из старе традиције“.

Према његовим речима, билатерални односи Србије и Кине су последњих година, нарочито од 2009. године кад је успостављено стратешко партнерство између две стране, „корачали брзом траком развоја“.

„Међусобна политичка поверења две земеље су учвршћују, а сарадња у области енергетике, изградње саобраћајних инфраструктура и пољопривреде бележе нове сјајне тачке, док је културна размена динамична, а размена људи све интензивнија“, рекао је Си.

Си је рекао и да Србија и Кина одржавају комуникацију и координацју у вези са међународним и регионалним питањима и добро сарађују у оквиру успостављања веза и сарадње измејду Кине и централне и источне Европе.

Кинески председник стигао је данас у тродневну посету Србије, током које ће се састати са државним врхом Србије и, између осталог, посетити Железару у Смедереву.

Агенције

Фото: Тањуг