Наставља се процес о рехабилитацији Недића

БЕОГРАД │ Процес по захтјеву за рехабилитацију српског премијера за вријеме окупације у Другом свјетском рату Милана Недића наставља се током дана у Вишем суду у Београду.

Суд је у периоду од посљедњег рочишта које је одржано у новембру донио рјешење којим је одбио захтјев Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Београда да учествује у поступку рехабилитације у својству умијешаног.

На то рјешење постоји право жалбе Апелационом суду у року од 15 дана, али још није познато да ли су се јеврејске општине жалиле.

Иначе, Виши суд је у својој одлуци указао да је поступак рехабилитације ванпарнични поступак, односно у њему нема спора између двије стране те да јеврејске заједнице не могу учествовати у овом поступку јер не постоји странка „противник“ предлагача рехабилитације којој би они могли да се придруже, као и јер те општине имају супротан интерес од предлагача.

Слична ситуација са заинтересованим умијешанима, противницима рехабилитације, догодила се и у току процеса за рехабилитовање Драгољуба Драже Михајловића, када је Апелациони суд правоснажно одлучио да СУБНОР као и нека друга удружењима која су се противила рехавилитовању, немају право учешћа у поступку.

Када је у питању учешће тужилаштва, оно у овом случају нема право да се укључи у поступак с обзиром да се поступак води по Закону о рехабилитацији из 2006. године који поступак сктрикно означава као „једностраначки“.

Законом о рехабилитацији из 2011. омогућено је да се тужилаштво уколико се противи рехабилитацији, укључи у поступак који на тај начин постаје „двостраначки поступак“.

Танјугу је у београдском Вишем јавном тужилаштву потврђено да је тужилаштво недавно извршило увид у списе Недићевог предмета, и потом их прослиједило на мишљење Апелаицоном тужилаштву, које је потврдило да по закону тужилац не може да се мијеша у овај поступак.

Недићеви потомци затражили су од суда да поништи Уредбу Владе ФНРЈ којом је Милан Недећ проглашен за народног непријатеља и на основу које су му одузета грађанска и имовинска права, односно да га рехабилитује.

Милан Недић никада није био осуђен, нити је против њега подигнута оптужница. Наводно је у притвору извршио самоубиство, а никада није објављено гдје је сахрањен.

Поступак по захтјеву за рехабилитацију изазвао је негодовања у јавности, будући да један дио грађана сматра да је Недић злочинац и да суд треба да одбије рехабилитацију.

Танјуг