Nastavljena obnova saborne crkve

mostar saborni hramMOSTAR l Nakon duže pauze ponovo su počeli radovi na obnovi Saborne crkve u Mostaru.
Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da su u toku završni radovi na kupoli iznad oltara, a uskoro se planira nastavak zidanja zvonika i centralne kupole hrama.
Krulj kaže da za građevinski završetak radova nedostaje još oko tri miliona maraka. On se nada da će nova vlast u Federaciji BiH i na nivou Savjeta ministara BiH pomoći da se obnova crkve nastavi.
Što se tiče povratka i obnove srpskih kuća u Mostaru, Krulj navodi da u posljednje dvije do tri godine na području Mostara nije obnovljena nijedna srpska kuća, iako potrebe za obnovom i te kako ima.
„Naša velika nada je regionalna konferencija, koja je održana u Sarajevu, kao i da će novi ministri za izbjegla i raseljena lica u novoformiranim vladama i Savjetu ministara dati novi talas obnove srpskih kuća u Mostaru“, kaže Krulj.
Najveći problem povratnika su, ističe Krulj, zapošljavanje i egzistencija.
„Bilo je podrške u obnovi Saborne crkve, ali nismo zadovoljni brojem zaposlenih Srba u institucijama Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ i Federacije BiH, te činjenicom da srpski narod nije konstitutivni narod u Ustavu HNK“, naglašava mostarski paroh. On podsjeća da jedina istinska i konkrentna podrška u svakom vidu opstanku srpske zajednice u dolini Neretve dolazi od vlasti u Republici Srpskoj.
„Da nije bilo podrške i donacija od Vlade Republike Srpske ne bi došli do ove tačke sa obnovom Saborne crkve u Mostaru, niti bi planirali osveštanje hrama u Prebilovcima. Postoji i podrška određenih srpskih predstavnika u institucijama BiH, naročito Damira Ćopića, zamjenika direktora u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi /BHANSA/ za nesebičnu pomoć Crkvi i našoj zajednici u Mostaru“, ističe Krulj.
Podrška vlasti Republike Srpske je, dodaje Krulj, izražena i kroz pomoć djeci u školama i srpskim kulturnim društvima u dolini Neretve.
Saborna crkva u Mostaru, koja je zapaljena i do temelja porušena 1992. godine, jedini je veliki sakralni objekat u BiH koji do sada nije obnovljen.
Obnova crkve počela je 2008. godine, ali zbog nedostatka sredstava radovi su tekli sporo. Ova crkva je nacionalni spomenik i jedan od simbola Mostara.
Srna