Наука потврдила: Фреди је најбољи пjевач свих времена

Група аустријских, чешких и шведских научника провела је истраживање на основу кога је Фред Меркјури, покојни пјевач групе Квин, најбољи пјевач свих времена.

Иако нису тестирали урбани мит по ком је Меркјури имао распон гласа од пуне четири октаве, открили су неке више него занимљиве чињенице о гласу легендарног пјевача.

Фред Меркјури рођен је на данашњи дан 1946. године. Умро је 1991. године од посљедица инфекције ХИВ вируса. Био је један од најаутентичнијих, али и најинтригантнијих личности у свијету музике и шоу-бизниса.

Фронтмен култног бенда био је познат као тенор, а заправо је био ближи баритону.

Тим научника то је базирао на шест интервјуа које је фронтмен групе Квин дао, а који су открили да је просјечна фреквенција његовог гласа 117,3 херца.  Његове гласнице снимили су у чак 4.132 сличице у секунди, да би могли тачно да виде да је Фредију успијевало то што му је успијевало.

Закључили су да су се његове гласне жице кретале брже него код других људи.

Квантитативна анализа која је користила новоуведени параметар за процену правилности вокалних вибрација поткријепила је своју перцептивну неправилну природу, сугеришући да је правилност вибрата дистинктивно обиљежје пјевачког гласа, пише у студији.

Агенције