Не прихватамо одлуку Уставног суда БиХ -Нови закон или референдум

366645_1
БАЊАЛУКА │ Највиши званичници Републике Српске данас су након вишечасовног састанка у Палати Републике донијели јединствену изјаву да се одбацује одлука Уставног суда БиХ као непримјењива, рекао је након састанка предсједник Републике Српске Милорад Додик.
„Остајемо сви при Декларацији Народне скупштине Републике Српске. Цијенимо да је ова одлука донесена уз интервенцију међународне заједнице и да у том погледу постоји потреба да се у Парламентарној скупштини БиХ најдаљем у року од 120 дана усвоји Закон о Уставном суду у коме ће се предвиђети да одлуке доносе представници конститутивних народа, а да се из Уставног суда избаце стране судије.
Уколико се то не деси, донијећемо своје ставове о учешћу у заједничким органима и потписати нову заједничку изјаву да се у складу са одлуком Народне скупштине организује референдум на којем грађани Републике Српске треба да се изјасне да ли су за овакву одлуку Уставног суда и да ли подржавају да 9. јануар остане Дан Републике Српске“, објаснио је Додик.
„Изражавајући на овај начин потпуно јединство у Републици Српској, и представника у Српској и заједничким институцијама БиХ, ми смо показали способност и свијест да на озбиљне изазове одговоримо једиствено“, рекао је предсједник Републике Српске и најавио:
„Ми ћемо направити оперативни план провођења ових ставова. Република Српска ће у року од пар седмица предложити нови закон о Уставу БиХ који ће елиминисати све могућности да се на овакав начин намећу одлуке“.
Лидер Социјалистичке партије РС Петар Ђокић казао је да ће Република Српска сачекати да ли ће бити спремности других народа да иде промјена Закона о Уставном суду БиХ, а потом ће се српски званичници опет састати и донијети одлуку.
Предсједник ДНС Марко Павић рекао је да су званичници вечерас констатовали да је Одлука Уставног суда неодржива и да су је донијеле стране судије којима је мандат истекао прије пет година.
Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да су сви учесници састанка показали да се не одричу Дана РС 9. јануара и да ће Република Српска наставити да га слави.
„Ми се не одричемо Дана Републике Српске и ми га настављамо славити. Уставни суд ђелује мимо основних дејтонских принципа који чувају стабилност у БиХ. Зато смо спремни да заједно са представницима остала два конситутивна народа креирамо закон о Уставном суду БиХ гђе више неће бити прегласавања једног од народа, већ ће се доносити одлуке на добро свих“, рекао је Бореновић.
Предсједник НДП Драган Чавић рекао је да је данашњи став јединствен став свих политичких фактора у РС. „Нико од нас није спреман да жртвује идентитет Републике Српске зарад било каквог политичког циља“, рекао је Чавић и подсјетио да су двојица судија Уставног суда БиХ бивши високи функционери СДА. Сви учесници данашњег састанака изразили су задовољство договором и једниственим ставом.
БН ТВ