Не знамо шта ће Руси с подморницама

373694_1

БРИСЕЛ │ Активност руских подморница у северном делу Атлантског океана је на нивоу из доба Хладног рата, ако не и на већој.
Шеф поморске команде НАТО, вицеадмирал Клајв Џонстон је потврдио да је северни Атлантик постао подручје од великог интереса и бриге за НАТО, с обзиром да капетани НАТО подморница шаљу извештаје о све чешћој присутности руских подморница.

„Још већу забринутост изазива чињеница да се није повећала само активност руских подморница, него и њихове технолошке могућности. Овакав ниво руских могућности још није виђен. Русија је покренула задивиљујући пут инвестиција на који Запад није одговорио. Њихов технолошки шок је фасцинантан и на томе им свака част. Њихове подморнице сада имају већи домет, боље системе и њима се лакше управља. Осим тога, професионалност посада у руској морнарици је невиђена и то нас забрињава“, рекао је Џонстон.

Он је истакао да САД и НАТО не би били забринути када би руски планови били познати.

„Не разумемо њихове стратешке и оперативне циљеве. Много тога што Руси раде у последње време не разумемо, све је некако скривено у другим активностима и то нас чини нервознима“, истакао је Џонстон.

Б92