Нема више „митинговања“ за странце у Аустрији

БЕЧ │ Аустрија ради на нацрту правног амандмана којим ће страним политичарима бити онемогућено вођење кампање у тој земљи, рекао је данас аустријски министар унутрашњих послова Волфганг Соботка.

Њемачка новинска агенција ДПА наводи да је правна промјена планирана јер званичници Аустрије, Њемачке и Холандије покушавају да онемогуће турске лидере да се обрате сународницима у склопу кампање за контроверзни референдум за измјену Устава.

Соботка је нагласио да би митинзи требало да буду забрањени уколико представљају опасност по јавни ред и мир и уколико нису у складу са европским стандардима поштовања људских права.

Позитиван исход на референдуму 16. априла у Турској даће већа овлаштења турском предсједнику и значајно ће умањити контролу парламента.

Током предизборног митинта за предсједничке изборе 2014. године тадашњег премијера Реџепа Тајипа Ердогана у Бечу су избили сукоби између његових присталица и чланова курдске мањине.

Према нацрту амандмана, аустријска Влада може да забрани страним политичарима да присуствују предизборним митинзима у Аустрији ради заштите Европске конвенције о људским правима.

Агенције