Несташица лијекова у Републици Срспкој!?

765-574-903e04cf8053fb6019f999ac275bdc63

БАЊАЛУКА │ Босни и Херцеговини пријети несташица лијекова. Након што је сарајевски Аеродром саопштио да од краја маја више неће примати пошиљке са лијековима, јер не може испоштовати скраћене рокове складиштења које је утврдила Агенција за лијекове, струка је упозорила да би могло да дође до нестанка појединих лијекова из увоза.

Пацијенти у БиХ би могли да остану без специфичних лијекова као што су онколошки или офтамолошки препарати, који се допремају из иностранства авионом.

Аеродром у Сарајеву је најавио да више неће примати пошиљке са лијековима. Струка страхује да би могли бити угрожени пацијенти са специфичним обољењима.

Проблем је што се авионом допремају и реагенси за контроле првих серија лијекова и поједине врсте вакцина.

У Агенцији за лијекове и медицинска средста БиХ кажу да је проблем због сарајевског Аеродрома који је до сада лијекове складиштио дужи временски период од 48 сати колико је дозвољено, у складиштима која нису у складу са стандардима.

Из Међународног аеродрома у Сарајеву су затражили од Агенције за лијекове да преиспита одлуку.

„Рјешење је у складу са законом и циљ му је да пацијентима обезбиједи квалитетне и исправне лијекове“, одговарају за БН ТВ из Агенције. Ипак не очекују да ће доћи до нестанка специфичних  лијекова на тржишту.

Са других аеродрома у БиХ је поручено да могу да преузму на себе дио увоза лијекова, уколико не дође до договора Агенције и сарајевског аеродрома.

Како нам је потврђено у појединим апотекама и здравственим установама за сада нема несташице лијекова који се шаљу авионом. Надају се да ће, због пацијената, договор бити постигнут.

БН телевизија