Nijemci ponudili dobre uslove za uzgoj krastavaca

krastavci 1
NEVESINJE l Predstavnici Nјemačke razvojne agencije (GIZ) i firme KUN održali su danas u Nevesinju prezentaciju proizvodnje i otkupa krastavaca kornišona. Nјemačka firma kao vodeći proizvođač kornišona u Evropi je zainteresovana da razvije saradnju sa nevesinjskim polјoprivrednicima.
Današnja prezentacija je bila prilika da se polјoprivrednici upoznaju sa načinom proizvodnje i otkupa ovog povrća.
– Ova polјoprivredna kultura uz rad i primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera i savremene tehnologije može pružiti solidnu zaradu manjim porodičnim gazdinstvima – istaknuto je na prezentaciji.
Nijemci planiraju da potpišu ugovore sa zainteresovanim polјoprivrednicima koji bi na raspolaganje stavili zemlјišne posjede i svoj rad.Za početak bi obezbijedili sjemenski materijal, gnojivo, pesticide, folije i mreže, a pronašli bi i tržište.
Ugovori bi bili potpisani do polovine marta na dvije ili više godina sa polјoprivrednicima koji imaju najmanje jedan dunum zemlјe. Otkupna stanica bila bi u Nevesinju, berba i isporuka odvijala bi se na dnevnoj bazi,a obračun na sedmičnoj. Stručnjaci iz firme obilazili bi zasade i davali savjete polјoprivrednicima za što uspješniji uzgoj ove kulture.
Predstavnik KUN –a Bernard Ulrih rekao je da uzgoj kornišona zahtijeva stalnu njegu i navodnjavanje kap po kap i da su njihove sorte otporne na mnoge bilјne bolesti.
Prema njegovim riječima, kriteriji za izbor polјoprivrednika su pouzdanost i iskrenost.
Novi susret predstavnika firme KUN i nevesinjskih polјoprivrednika zakazan je za tri sedmice kada će doći i stručnjak za sadnju kornišona.
Slavenka Golijanin/ Radio Nevesinje