Николић: Идем у пензију, али не и из политике

БЕОГРАД I Предсједник Србије Томислав Николић је преломио – 31. маја подноси захтјев за пензију, пише „Курир“ и додаје да то да не значи да ће он рећи збогом и политици.

Николић тврди да још није извагао, нити се договарао да ли ће и коју функцију добити послије мандата, али једно је сигурно – пензија му не гине, додаје лист.

На питање да ли то значи да ће се повући и из политичког живота, Николић каже: „То не значи да ћу ићи у политичку пензију, засад само старосна“.

Он није хтио да открива све своје планове.

„Курир“ пише да одлазећи предсједник не мора много да брине за финансије – може да рачуна на мјесечну пензију од најмање 104.000 динара, што је 80 одсто од његове тренутне плате од око 130.000.

Николић ће и након истека мандата моћи да ужива у привилегијама, наравно, уколико не уговори неку политичку функцију, додаје лист.

Он има право на канцеларију, савјетника и секретара, обезбјеђење, аутомобил, статус почасног предсједника, дипломатски пасош…

Према закону о предсједнику, он шест мјесеци након завршетка мандата прима пуну предсједничку плату, а тај период може, на захтјев, да се продужи на годину дана, наводи „Курир“.

Танјуг