Николић потписао закон о споразуму са НАТО-ом

nikolic

БЕОГРАД │ Председник Србије Томислав Николић потписао је Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а, потврђено је Танјугу у у Кабинету председника. Премијер Александар Вучић каже да је Србији потребна сарадња са НАТО-ом.

О сарадњи са НАТО-ом данас је говорио и премијер Александар Вучић. Председник владе каже да је Србији потребна сарадња са НАТО-ом и да само они који би земљу да врате у 17. век сматрају да је то непотребно.

Вучић је одговарајући на питања новинара након договора о заједничком изласку на изборе са ПУПС-ом, поручио: „Немојте ви који сте донели те споразуме да дајете придике!“ Како је навео, о споразуму с НАТО-ом решио је да одговори свима који су последњих дана имали примедбе на тај споразум.

„Наша политика је јасна, а то је да хоћемо да будемо независна, суверена земља, која хоће да сарађује и са НАТО-ом и са Руском Федерацијом“, навео је Вучић.

„Овај споразум се примењује на припаднике страних оружаних снага и први пут Република Србија обезбеђује себи права која је пре много година Алијанса дала својим чланицама, да кад идемо преко територије неке земље у Либан или куда већ, не плаћамо дажбине већ пролазимо исто тако као и други код нас“, објаснио је Вучић додајући да је то све оно што нисмо имали а данас имамо.

Премијер је рекао да се тај споразум, према ономе што је усвојено, не примењује аутоматски, не омогућава неконтролисани пролазак и боравак него се односи на сваки конкретан догађај, и додао је и приметио да тиме ваљда треба да се дичимо, а не да обмањујемо и погрешно информишемо народ, како то, рекао је, чине неки.

Вучић је новинарима показао споразум између Владе Србије и САД, који је 2006. године потписао тадашњи председник Републике Борис Тадић, а о чему је одлуку донела влада коју је чинио ДСС, коју су тад подржавале Двери.

Испред Председништва Србије протестовали су чланови ДСС и Двери који су захтевали да се о том споразуму распише референдум.

„Ако је већ кренуо у оваква потписивања нека направи потписивања истог нивоа и са руском базом за хуманитарне акције у Нишу па и нека њима да по бечкој конвенцији дипломатски имунитет па ћемо моћи говорити о нечему што је оставила ДСС, а то је војна неутралност“, навела је Рашковић Ивић.

Тим поводом огласио се и руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

„Оно што је најважније јесте да је Србија недвосмислено неутрална земља. Србија ће наставити да сарађује и са Истоком и са Западом“, нагласио је Чепурин.

Шта представља споразум

Закон о сарадњи са НАТО-ом изазвао је оштре полемике, које трају већ данима.

Скупштина Србије је 12. фебруара ратификовала Споразум о сарадњи са НАТО-ом, који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима НАТО-а.

Претходно је скупштински Одбор за одбрану и унутрашње послове дао сагласност на потврђивање споразума Србије и НАТО-а за подршку и набавку (НСПО) о сарадњи у области логистичке подршке.

Споразум представља правни основ за успостављање односа у области логистике, речено је на седници тог скупштинског тела.

Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић рекао је 10. фебруара да је Србија приступањем програму Партнерство за мир исказала интересовање и за учешће у мултинационалним операцијама, а да се споразумом, поред осталог, смањују трошкови за учешће Србије тим операцијама.

Ступањем у уговорни однос са том организацијом испунили би се претходни услови за увећање ефикасности логистичке подршке, а уједно смањили трошкови ангажовања у мултинационалним операцијама и достизања интероперабилности оружаних снага са снагама држава чланица организације северноатлантског уговора и партнерских држава.

Ђорђевић је навео и да ће се потписивањем споразума створити правни основ за уништавање вишка убојних средстава у Техничко-ремонтном заводу Крагујевац, где је предвиђено уништавање око 4.000 тона убојних средстава.

Ђорђевић је подсетио да је споразум потписан септембра 2015. године.

Фонет