Нису дужни да одговарају јавности?

sud sudija

БАЊА ЛУКА │ За разлику од земаља у региону у БиХ још увек нема јавне објаве имовинских картона судија и тужилаца. Имовински картони судија и тужилаца из Хрватске, Србије, Црне Горе и Македоније су јавно доступни на интернету.

Високи судски и тужилачки савет Босне и Херцеговине произвољно се позвало на заштиту личних података када је одбило приступ имовинским картонима тужилаца, навела је Агенција за заштиту личних података у БиХ у Извештају за 2015. годину, пише ЦИН.

У Извештају је наведено да јавни органи приликом одлучивања по захтевима за слободу приступа информацијама требају увек да цене и јавни интерес.

Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) је прошле године затражио од ВСТВ-а приступ имовинским картонима судија и тужилаца. Захтев је одбијен уз образложење да би достављањем таквих информација могла бити нанесена штета, односно повређена приватност ових особа.

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија је рекао да би за објаву тих података требало променити законско уређење којим би се омогућило „нарушавање сфере приватнотсти“.

Говорећи о имовинским картонима судија и тужилаца на конференцији коју је у Сарајеву недавно организовао Транспаренцy Интернатионал БиХ, Тегелтија је рекао да институција на чијем је челу нема класичне имовинске картоне судија и тужилаца те да су подаци које имају у форми финансијских извештаја. Према његовим речима, у тим извештајима су и подаци о имовини коју имају њихова деца и супружници.

„Они сами по себи нису дужни да одговарају јавности на било каква питања“, рекао је Тегелтија.

Напоменуо је да поседовање имовине није никакво кривично дело.

„Бити богат није забрањено. Имати велику плату, опет ни то није забрањено. Имати додатне приходе, издавати имовину коју имаш, давати у закуп, ни то није забрањено. Није забрањено имати новац уколико можеш да кажеш одакле ти“, рекао је Тегелтија уз напомену да неће бити проблем објавити те податке уколико се створе законске могућности.

Представник организације „Гонг“ из Хрватске Дује Пркут рекао је да је у њиховој земљи проблем решен на начин да су из имовинских картона избрисани лични подаци.

Судије и тужиоци у Хрватској, једнако као и остали функционери, имовинске картице предају Поверенству за одлучивање о сукобу интереса. Имовинске картоне из којих су уклоњени лични подаци Поверенство објављују се својој интернетској страници.

Судије, тужиоци и други функционери у Македонији имовинске картице предају Државној комисији за превенцију корупције Македоније, њихове колеге из Црне Горе Комисији за спречавање сукоба интереса Црне Горе, а из Србије Агенцији за борбу против корупције Србије. На интернет страницама ових институција јавност може проверити шта је у поседу носилаца законодавне власти.

Извјештај о заштити личних података у БиХ за 2015. годину који је припремила Агенција наћи ће се пред посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на сједници заказаној за 27. јуни 2016. године.

Блиц