Њемачка и Француска блокирају нове санкције Русији

Један број држава-чланица ЕУ, укључујуц́и Француску и Њемачку, успротивио се пооштравању санкција Русији због инцидента у Керчком мореузу, рекао је Спутњику дипломатски извор у Бриселу.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини изразила је јуче забринутост у име ЕУ развојем ситуације у Керчком мореузу и саопштила да Унија намјерава да реагује у координацији са међународним партнерима.

Она је позвала све на „максималну уздржаност и деескалацију ситуације“ и на „хитно ослобађање заплијењених бродова и њихових посада“.

„Била су потребна три дана да се усагласи ова изјава. Пољска је предлагала да се у њу укључи фраза о новим санкцијама Русији, али је један број чланица ЕУ, укључујуц́и Француску и Њемачку, сматрао да је рано у овој фази говорити о новим ограничавајућим мјерама“, рекао је саговорник агенције.

Међутим, према његовим ријечима, то не значи да је ЕУ донијела коначну одлуку да не уводи санкције Русији због тог инцидента.

Раније је лист „Велт“, позивајући се на изворе у ЕУ, писао да се Њемачка и Француска противе пооштравању постојећих санкција против Русије због инцидента у Керчком мореузу. Министарство спољних послова Француске није одговорило на позив да коментарише ове информације.

sputniknews.com