Њемачка војска чува залихе воде од напада џихадиста

БЕРЛИН I Због могућег хемијског напада џихадиста на залихе питке воде, њемачке оружане снаге су у стању приправности, наводи се у извјештају Владе у Берлину.

У извјештају Владе у Берлину под називом „Анализа ризика у заштити становништва“ наводи се се да су исламисти у могућности да „набаве веће количине хемикалија и да их употријебе“, објавио је њемачки Билд.

Хемијски напад на постројења пијаће воде био би „реална опција“ у случају породичних кућа, наводи лист, док „велики потенцијал ризика“ постоји и када је ријеч о објектима или транспорту у хемијској индустрији, преноси АФП.

Њемачка влада у извјештају детаљно описује које опасности пријете становништву нападима хемикалијама и како њемачке безбједносне службе, болнице и спасилачке службе треба да се спреме за то.

„Нека одлучна терористичка група са довољно стручног знања могла би свакако да буде у стању да потенцијал опасног хемијског материјала који већ постоји у Њемачкој употријеби у оквиру напада за своје циљеве“, цитира Билд анализу њемачке владе.

У савладавању посљедица напада можда би било неопходно да се Бундесвер укључи „више него досад“, наводи влада и додаје да се њемачка војска за то припрема „више него досад“.

У анализи њемачке владе долази се до закључка да је потребно боље припремити безбједносне и спасилачке снаге за могуће хемијске нападе и успоставити додатна постројења за деконтаминацију.

РТС