Њемачки медији: Отворене пријетње Исламске државе Босни и Херцеговини

20151125164509_338523

БЕРЛИН │ БиХ се убраја у државе које се званично боре против тероризма. Ипак, управо у тој држави Исламска државе регрутује велики број својих бораца, преносе данас медији на њемачком језику.

Од свих држава Балкана, рукопис ИД-а је посебно видљив у БиХ, преноси портал Деутсцхландфунк.

Овај портал свој чланак почиње описом Енеса Омерагића који је прије неколико дана убио двојицу војника у Сарајеву, а потом извршио самоубиство.

„Он је користио дроге и био је већ кажњаван. Осим тога, имао је контакт са радикалним исламистима„, наводе истражитељи. Министар безбједности БиХ Драган Мектић наводи да су у његовом стану пронађене биљешке у којима хвали ИД, те да је, према свему судећи, био радикализована особа.

Омерагићева биографија је типична за џихадисте Европе, тврди експерт за тероризам Владо Азиновић. Више од трећине њих су „божији ратници“ постали након што су већ имали криминалну прошлост.

„Неки од њих су осуђивани због тешких деликата. ИД своју пропаганду усмјерава управо ка тим људима. Порука гласи: није важно како си живио до сада, него како ћеш умријети. ИД им, дакле, пружа могућност да окају гријехе, ако се боре у Сирији или Ираку“, наводи Азиновић.

Око 200 држављана БиХ слиједило је тај позив, преноси Деутсцхландфунк.

Лист Тагесзеитунг пише како је прије само неколико дана један интернет портал близак ИД-у објавио директне пријетње најављујући нападе у БиХ. И док су многи грађани шокирани збивањима у БиХ, поглавар Исламске вјерске заједнице позива на борбу против тероризма, преноси овај лист:

„Поставља се велико питање како ће та држава која је подијељена административно и политички моћи да одговори на изазове које носи тероризам. На мети недавних напада се нашла управо војска која, укључујући и државну полицијску службу СИПА, представља једину заједничку државну институцију која функционише. У војсци се налазе припадници свих народа БиХ. Ипак, завађене политичке странке су се барем донекле зближиле због опасности од тероризма. Сада се размишља о томе да се створе законске претпоставке за проглашење ванредног стања, у случају да то буде потребно. Постало је јасно да напади терориста представљају пријетњу за све. Чак и за муслимане БиХ који су у очима исламиста невјерници и издајници“, пише Тагесзеитунг.
НН/ДW