Њемачки политиколог и историчар: „Све је ово танко, удрите Путина тамо гдје га највише боли“

646043_putin-foto-reuters-1_f

Запад би против Русије требало да уведе нафтни ембарго, јер би то било много ефикасније него постојеће санкције, сматра Андреас Умланд.

Умланд је немачки политиколог и историчар и старији научни сарадник Института за евроатлантску сарадњу у Кијеву, као и главни уредник серије књига „Совјетска и постсовјетска политика и друштво“.

То би исто спречило даљу офанзиву Русије у Украјини, која би могла озбиљно угрозити безбедност Европе, објашњава Умланд.

– Многи понекад заборављају да је Запад и даље највец́и трговински и инвестициони партнер Русије. Садашње санкције забрањују извоз у Русију ограниченог броја услуга и технологија, али притом не захватају вец́и део руске трговине са Западом. Између осталог, санкције ни на који начин не ограничавају извоз руских енергетских ресурса у Европску унију – каже Умланд.

Умланд објашњава да је главни артикл у руском извозу енергената и даље сирова нафта, а не природни гас и да око 40 одсто државног прорачна Русије чине приходи од извоза сирове нафте, док од природног гаса приходи чине мање од 10 одсто.

Умланд тврди да би забрана увоза руске нафте у Европу озбиљно утицала на Русију, која се од тога не би успела тако лако опоравити.

– Наравно, Русија може нац́и начине да своју нафту извози у друге земље. Али барем извесно време Москва ц́е имати озбиљне тешкоц́е логистичког, инфраструктурног, правног и фининцијског карактера, трудец́и се да купцима ван Европе достави значајније количине нафте – поручује Умланд.

Индекс