Notarima pun džep, novinari na začelju

slikacitava.php

BANJALUKA | Fakulteti u RS kreiraju upisnu politiku za novu akademsku godinu, a brucoši najlagodniji život mogu očekivati sa diplomom pravnog fakulteta pod uslovom da se opredijele za poziv notara, dok na najniže plate mogu računati ukoliko odluče da se bave novinarstvom.

Statistika otkriva da je prosječna plata notara 3.043, dok su novinari sa 691 markom ostali ispod prosječne plate u BiH koja je u decembru prošle godine iznosila 843 KM.

Istraživanje koje je sproveo specijalizovani portal „Posao.ba“ pokazalo je da uz pravnike na prilično dobru platu za naše uslove mogu da računaju i inženjeri elektrotehnike i ekonomisti. Diploma ekonomskog fakulteta, međutim, ne garantuje lak put do posla. Zbog velikog broja ekonomista mnogi diplomci godine provode na birou čekajući posao u struci. Veoma dobru zaradu garantuje i diploma na farmaciji, a posebno na poslovima menadžera.

Sa druge strane najmanje prosječne plate sa završenim fakultetom uz novinare imaju i inženjeri poljoprivrede.

Iskustvo pokazuje da mladi prilikom izbora fakulteta u većini slučajeva ne uzimaju u obzir šansu za zaposlenje i platu koju im diploma može donijeti. Studije uglavnom biraju vodeći se omiljenim profesijama i afinitetima iz srednje škole.

– Upisala sam prošle godine žurnalistiku jer mi je životna želja da se bavim novinarstvom. Znam da je taj posao prilično slabo plaćen, ali se nadam da će se stvari poboljšati dok diplomiram – kaže Željena K. iz Prijedora.

Sa zvanjem diplomiranog ekonomiste na posao već dvije i po godine čeka Goran Janković iz Doboja.

– Konkurisao sam na mnogo radnih mjesta, ali bezuspješno i imam na desetine odbijenica. Srećom, bar sam uspio da odradim pripravnički staž u jednoj firmi i nadam se da će mi to koliko-toliko pomoći pri pronalasku posla – istakao je Janković.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da na tržištu rada trenutno vlada velika potražnja za stručnjacima u oblasti IT industrije zbog čega bi brucoši trebali da se usmjere na te fakultete, iako su mnogo zahtjevni.

– Mladi, međutim, vođeni nerealnim željama radije biraju društvene nauke i to uglavnom ekonomiju. Ekonomisti koji su zaposleni na dobrim pozicijama i imaju dobre poslovne kontakte veoma dobro kotiraju i zarađuju. Problem je što njih ima mnogo i teže je doći do posla – istakao je Pavlović i dodao da je porazna činjenica da se mnogi mladi nadaju državnom poslu na kojem će dobiti sigurnu poziciju i platu i da zbog toga ne biraju profesije za koje u privredi ima mjesta.

On je istakao da je činjenica da su notari najbolje plaćeni, ali vjeruje da će i u toj profesiji brzo doći do zasićenja i da u dogledno vrijeme neće trebati novog kadra.

– Nažalost kod nas ne postoji detaljna analiza koja su to zanimanja deficitarna kako bi mladi imali uvid u kojim oblastima najlakše mogu doći do posla i na osnovu toga birati životni poziv – istakao je Pavlović.

Neka od deficitarnih zanimanja, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, su profesori matematike i fizike.
Nezaposleni

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju januara evidentirano je 143.707 nezaposlenih lica, što je za 4,3 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

– Među nezaposlenim licima su 30.873 nekvalifikovani radnici, dok je 13.501 sa visokom stručnom spremom – kazali su u Zavodu za zapošljavanje.
Diplome i prosječne neto plate u struci

Ekonomski fakultet

– finansijski menadžer 1.757

– konsultant 1.694

– finansijski savjetnik 1.480

– računovođa 1.032

Pravni fakultet

– notar 3.043

– advokat 1.723

– pravnik 1.111

Arhitektonsko-građevinski fakultet

– projekt menadžer 1.654

– projektant 1.144

– građevinski inženjer 1.122

– arhitekta 1.079

Elektrotehnički fakultet

– IT menadžer 1.823

– softver inženjer 1.665

– elektroinženjer 1.330

Medicinski fakultet

– menadžer farmaceutskih poslova – 1.835

– ljekar 1.434

– farmaceut 1.325

– psihoterapeut 1.168

Filozofski fakultet

– tumač 1.133

– prevodilac 1.100

– profesor 1.011

Fakultet političkih nauka

– TV voditelj i spiker 2.168

– glavni urednik 1.015

– socijalni radnik 1.004

– radio voditelj i spiker 712

– novinar 691

Poljoprivredni fakultet

– inženjer prehrambene tehnologije 1.052

– poljoprivredni inženjer, agronom 862

Glas Srpske